Ibrina snaga čuva Šveđane, Ukrajina preživjela protiv Slovenije

Šveđani i Ukrajinci su posljednji timovi koji su obezbijedili plasman na Euro
0 komentar(a)
Zlatan Ibrahimović, Foto: Beta/AP
Zlatan Ibrahimović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.11.2015. 21:56h

Dvije magije Zlatana Ibrahimovića bile su dovoljne da se „Parken” utiša i da se danski fudbal suoči sa bolnom istinom - da su Šveđani u ovom trenutku bolji.

Švedska je u revanšu u Kopenhagenu remizirala (2:2), pa je svijet dobio ono što je priželjkivao - vidio je na djelu Zlatana Ibrahimovića, čovjeka koji u svakom nastupu za Švedsku pokazuje kako velikani prave razliku igrajući za nacionalni tim.

Pogodio je iz penala u prvom susretu, a večeras je bio još bolji - postigao je oba gola, svaki je na svoj način bio dodir klase, pa je reprezentacija „tri krune” dohvatila Evropsko prvenstvo u duelu sa skandinavskim protivnikom.

"Šveđani slavite. Reprezentacija je zaslužila ovaj uspjeh. Danska je htjela da me penzioniše, a ja sam njihovu čitavu naciju poslao u penziju", rekao je u svom stilu Ibrahimović.

Nakon 2:0 za Švedsku meč je bio riješen, jer domaćinu ni tri pogotka poslije toga ne bi bila dovoljna.

Ibra je prvo pogodio nakon prekida u 19. minutu kada je samo dotakao loptu i proslijedio je na drugu stativu, a majstorija za kraj je uslijedila u 76. kada je zatresao mrežu Danaca iz slobodnog udarca.

"Znali smo da možemo da igramo sa Dancima u gostima. Bili smo organizovani i spremni na sve", dodao je Ibra, koji je postigao 11 od posljednjih 15 golova za svoj tim u kvalifikacijama.

Sve što je Danska uradila do kraja utakmice bilo je da ublaži eliminaciju preko Jusufa Poulsena i Janika Vestergarda u samom finišu.

Na Euro ide i Ukrajina, ali pošto je morala da prođe pakao u Mariboru - na „Ljudskom vrtu” je bilo 1:1, iako je Slovenija imala veliki broj šansi da anulira poraz (2:0) iz prve utakmice. Čak i da ga nadmaši...

"Kada se sabere koliko smo imali šansi u dva meča, mislim da moramo da žalimo", kazao je selektor Slovenije Srećko Katanec.

Slovenija je dugo vodila, Ukrajinci se branili, a onda izjednačili u 97. minutu iz kontranapada kada su trojica igrača izašla sama na Samira Hadanovića.

Junak Ukrajine je golman Andrij Pjatov, koji je branio sve sem taj šut Boštjana Cesara u 11. minutu.

"Ponekad vam je i srećan neophodna. Na Euro niko ne može da se plasira slučajno", istakao je Pjatov.

Švedska i Ukrajina su tako popunile posljednja dva mjesta za Euro, na kojem će još učestvovati Francuska, Španija, Njemačka, Engleska, Portugal, Belgija, Italija, Rusija, Švajcarska, Austrija, Hrvatska, Češka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Turska, Island, Vels, Albanija, Sjeverna Irska, Mađarska i Republika Irska.

Bonus video: