"Hrabro srce" Volters lansirao Irce u Francusku

Dablin je eksplodirao, Irska slavi ukupno treći odlazak na Euro, a drugi uzastopni
0 komentar(a)
Džon Volters, Foto: Reuters
Džon Volters, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 21:50h

Republika Irska sigurno ne igra lijepo za oko, pojedinačni kvalitet reprezentacije je blago rečeno skroman, ali Martin O'Nil nije birao sredstva da ispuni plan, i uspio je u tome - Irci idu na Euro nakon što su u dvomeču baraža eliminisali Bosnu i Hercegovinu (2:0 u revanšu nakon 1:1 u Zenici).

A "hrabro srce" Iraca je Džon Volters, napadač Stouka, koji je „zmajeve” srušio sa dva gola - prvi je dao iz penala, istina prestrogo dosuđenog nakon ruke Senada Lulića, a drugi poslije prekida kada je dočekao loptu na drugoj stativi i zapečatio sudbinu tima Mehmeda Baždarevića u kvalifikacijama za EP.

Dablin je eksplodirao, Republika Irska slavi ukupno treći odlazak na Euro, a drugi uzastopni poslije nastupa prije tri godine u Ukrajini i Poljskoj.

"Nisam heroj, mnogo nas je u ovom timu, svi redom smo odradili junački ove kvalifikacije zaključno s baražom. Ovo mi je najveći uspjeh u karijeri, jer poseban je osjećaj kada odvedete svoju reprezentaciju na veliko takmičenje. Nemate priliku često da slavite ovakav uspjeh. Čestitam svima, a najviše stručnom štabu koji je odradio veliki posao", rekao je Volters.

BiH jednostavno nije bila prava, kao da ni psihički nije bila spremna na fudbal koji je igrala Irska - naletjela je na bedem i ostala bez prave reakcije...

"Ništa od Francuske - pali smo u Dablinu bez ispaljenog metka", napisali su mediji u BiH.

Irci su zaokružili gotovo perfektne kvalifikacije reprezentacija koje su komšijske - prije nje su se plasirale na Euro i Engleska, Sjeverna Irska i Vels. Izvisila je samo Škotska...

A BiH je čini se prokockala veliku, možda i jedinstvenu šansu da ode na Euro, jer su joj se davale velike šanse da to učini i direktno kroz grupu u kojoj su bile Belgija, Vels, Izrael, Kipar i Andora.

"Prvo poluvrijeme smo veoma loše odigrali. Primili smo gol nakon greške i to nam je dosta otežalo posao u nastavku. Penal za 1:0 je bio prestrogo dosuđen", kazao je Baždarević.

Ostala još dva mjesta za EP: Bitke u Mariboru i Kopenhagenu

Poznata su 22 učesnika Evropskog prvenstva u Francuskoj, ostala su još dva prazna mjesta koja će se popuniti sjutra veče nakon revanš mečeva Danske i Švedske, te Slovenije i Ukrajine.

Šveđani na "Parkenu" u Kopenhagenu brane gol razlike iz Solne (2:1).

"Bilo bi suludo kada bismo pomislili da defanzivom možemo da eliminišemo Dansku. U redu, niko ne kaže da moramo da jurimo naprijed, ali ne smijemo da budemo osuđeni na odbranu", maltene je "ispisao" taktiku Zlatan Ibrahimović za okršaj sa Dancima.

A Niklas Bendtner zna kakvu šansu ima Danska.

"Nećemo reći da je istorijska, ali svi znamo šta donosi plasman na veliko takmičenje", poručio je popularni Lord.

Ukrajinci su naizgled mirni - pobjeda od 2:0 je dovoljna prednost, ali...

Plasman na Evropsko prvenstvo su izborile: Francuska, Španija, Njemačka, Engleska, Portugal, Belgija, Italija, Rusija, Švajcarska, Austrija, Hrvatska, Češka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Turska, Island, Vels, Albanija, Sjeverna Irska, Mađarska i Republika Irska.

Bonus video: