Katanec: Zaboravio sam šta se dešavalo 1999.

0 komentar(a)
Srećko Katanec, Foto: Www.siol.net
Srećko Katanec, Foto: Www.siol.net
Ažurirano: 13.11.2015. 20:25h

U novembru 1999. Slovenija i Ukrajina srele su se u baražu za EURO.

Za alpske „zmajeve“ među ostalima igrali su Zahović, Aćimović, Milanič; za „žuto-plave“ Ševčenko, Rebrov...

Prvi meč u Ljubljani riješili su domaći (2:1) golom Aćimovića sa 50 metara. U smrznutom Kijevu u revanšu, Ukrajinci su u 68. minutu pogotkom Rebrova sa bijele tačke imali željeni rezultat, ali ih je Pavlin u 78. minutu nokautirao i poslao Slovence na EURO.

Šesnaest godina kasnije, Slovenija i Ukrajina ponovo su u baraž klinču. Ovoga puta, prvi meč igra se na ukrajinskom tlu, u subotu u Lavovu (18).

Toliko toga se promijenilo, ali jedan akter je isti – Srećko Katanac je 2000. do EURA doveo najmanju učesnicu završnih turnira u istoriju, dvije godine kasnije i do Mundijala, da bi se poslije tri poraza u Japanu i Južnoj Koreji povukao sa klupe.

Vratio se početkom januara 2013. selektorskoj ulozi i pogurao Slovence do baraža.

„Zaboravio sam šta se dešavalo 1999“ - šmekerski je kazao tokom posljednjeg obraćanja novinarima pred meč.

Njegov tim je u grupi E gledao u leđa Englezima i Švajcarcima. Sve je moglo biti drukčije da su tri kola prije kraja u Bazelu sačuvali vođstvo 2:0. U furioznom finišu, Švajcarci su u posljednjih 10 minuta postigli tri gola, što im je bilo dovoljno za osvajanje drugog mjesta.

No, to je daleka prošlost – Slovenci otvorenih očiju sanjaju svoj drugi prolaz na finalni turnir.

„Adrenalin je na maksimumu. Protiv Ukrajine, koja zaslužuje poštovanje, naše šanse su 50 odsto. Ne zaboravite, sjutra se igra tek prvo poluvrijeme.“

Ukrajinci su prvi voz za EURO propustili u posljednjem kolu – u Kijevu su igrali sa Španijom, a pobjeda im je omogućavala da se nađu u Francuskoj kao najbolja trećeplasirana selekcija. Izgubili su 1:0 i našli se u dodatnim kvalifikacijama za takmičenje na kome su samo jednom učestvovali i to 2012. kada su dijelili organizaciju sa Poljskom.

Pritiska ih bolna tradicija – pored izgubljenog baraža 1999. četiri puta su učestvovali u baražima za Mundijal. Sva četiri puta su izgubili.

„To je iza nas. Živimo u sadašnjosti i gledamo u budućnost“ - poručio je njihov selektor Mihailo Fomenko.

„Prije dvije godine igrali smo sa Francuzima u baražu, kada smo dobili prvi meč 2:0, a u drugom poraženi 3:0. Iskoristićemo to iskustvo u duelima sa Slovenijom.“

Revanš se igra u utorak u Mariboru.

Bonus video: