Labudova pjesma „plavih“: prije 24 godine, Dejo i Brna igrali u posljednjem meču reprezentacije SFRJ

304 pregleda 15 komentar(a)
Dejan Savićević 1991, Foto: YouTube
Dejan Savićević 1991, Foto: YouTube
Ažurirano: 13.11.2015. 16:16h

Socijalistička federativna republika Jugoslavija faktički je prestala da postoji 25. juna 1991. godine, kada su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost.

Njen fudbalski duh ostao je da „jošte živi“ nepunih pet mjeseci – 13. novembra „plavi“ su odigrali posljednji takmičarski meč i predali se istoriji.

„Taj tim je bio mnogo bolji od države iz koje je dolazio“ - godinama kasnije lamentirao je tadašnji selektor Ivica Osim.

Fudbalsko/nogometno bratstvo i jedinstvo

Pred završnu, osmu rundu kvalifikacija za EURO 1992, Jugoslavija je držala prvo mjesto u grupi 4 sa 12 bodova, jednim više od drugoplasirane Danske. Samo pobjednika grupe čekao je plasman na završni turnir.

„Plavima“ je preostalo bečko gostovanje Austriji, koja je prethodno u sedam kola poražena pet puta, uz trijumf i remi.

U zabavnom parku Prateru, nikome u jugoslovenskoj ekspediciji nije bilo do zabave, dok su Hrvatskom odjekivali ratni bubnjevi...

Selektor Ivica Osim, etnički Hrvat, opredjeljenjem Jugosloven, posljednji put se pozvao na fudbalsko/nogometno „bratstvo i jedinstvo“ uveliko zavađenih južnoslovenskih naroda – u tim je uvrstio Bosance Fahrudina Omerovića i Faruka Hadžibegovića, Srbe Sinišu Mihajlovića, Slavišu Jokanovića i Vladana Lukića, Slovence Džonija Novaka i Darka Milaniča, Makedonca Darka Pančeva i Crnogorce Dejana Savićevića, Budimira Vujačića, te Predraga Mijatovića i Branka Brnovića koji su u igru ušli kao rezerve.

Hrvata nije bilo – oni su još 17. oktobra 1990. na Maksimiru odigrali prvi nezvanični reprezentativni meč sa SAD, a zatim bojkotovali nastupe jugoslovenske selekcije.

Posljednji valcer u Beču

Zbog boljeg međusobnog skora u mečevima sa Danskom, „plavima“ je odgovarao i remi u Beču.

„Obećavam da ćemo ići na pobjedu, a ne čuvati 0:0“ - najavljivao je Savićević.

„Pa zar da neki zalutali šut u posljednjem minutu odluči o pobjedi Austrije? Neka slobodno počne slavlje među Jugoslovenima koji su uz nas“.

Zvijezdu Zvezde Austrijanci su „tukli i vukli, štipali i udarali“, kako je opisao izvještač Pobjede. Nije im pomoglo. Budući Genije na Prateru je bio - genijalan.

„Dribling je muški princip, moć, on je najveća čar ovog fantastičnog sporta“ - objašnjavao je po završetku karijere.

„Dribling je sredstvo pomoću koga razvaljujete protivničku odbranu, pokazujete mu da ste jači.“

A Jugoslavija je u Beču bila jača od Austrije za driblera i fudbalskog šarmera Savićevića – u 18. minutu asistirao je za vođstvu Lukiću (u finišu prvog dijela polomio nogu), a u 38. sam savladao Knalera i doveo „plave“ do prvog mjesta.

„Sada ćemo imati dovoljno vremena da sve analiziramo, a onda da uhodavamo ekipu za nastup u Švedskoj naredne godine“ - rekao je Osim poslije meča.

„Vidjećemo kako će sve teći i ko će vršiti uhodavanje.“

„Plavi“ više nikada nisu zakoračili. U Beču su otplesali svoj posljednji fudbalski valcer.

Rezolucijom 757 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 30. maja 1992. godine uvedene su sankcije prema Saveznoj republici Jugoslaviji, pravnoj nasljednici SFRJ, koje su obuhvatale i „g) sportsku saradnju“.

Fifa je odmah reagovala i suspendovala fudbalsku reprezentaciju iz svih takmičenja.

U Švedsku na EURO su pošli Danci, „pokupljeni sa plaža“ i krajem juna – osvojili šampionski titulu.

Post festum

Južnoslovenska braća po krvi razbratila su se u krvi i „o jadu zabavili“ Evropu.

Fudbaleri su se, što reče onaj roker, kao biseri rasuli po svijetu.

Ivica Osim spas od ratnog ludila potražio je u Atini (Panatanaikos), pa u Gracu (Šturm), prije nego što je otišao u Japan.

Džoni i Darko su zaigrali za slovenački nacionalni tim, u kome su ostali do kraja decenije; drugi Darko, Pančev, prešao je u Inter i postepeno se fudbalski ugasio, odigravši svega šest mečeva za makedonsku reprezentaciju; Fahrudin je upisao tri nastupa za selekciju BIH, a Faruk nije, ali je sjeo na njenu klupu 1999; Peđa i Dejo su podigli trofeje u Ligi šampiona sa Milanom i Realom, i poslije istrpljenih „nepravednih i ničim izazvanih sankcija“ nosili dres SR Jugoslavije sa Brnom, Jokanom, Sinišom, Vladanom...

Brnović, kao selektor crnogorske reprezentacije, i Savićević, u svojstvu predsjednika nacionalnog Saveza, 24 godine poslije bečkog valcera, u Skoplju su slušali – makedonski oro.

Predstoji im razgovor u četiri oka.

„Sigurno ćemo izabrati najbolje rješenje da reprezentacija krene boljim putem od načina na koji je završila večerašnju utakmicu“ - rekao je Brnović u četvrtak veče poslije poraza 4:1.

Bonus video: