Baždarević: Sa Ircima moramo biti spremni na sve

61 pregleda 0 komentar(a)
Baždarević, Foto: REUTERS
Baždarević, Foto: REUTERS
Ažurirano: 12.11.2015. 18:23h

U novembru, postaje to običaj, fudbalska reprezentacija BIH priprema se za baraž.

Treći put u posljednjih šest godina, „zmajevi“ su dio dodatnih kvalifikacija za velika takmičenja. U prethodna dva navrata nisu imali sreće u žrijebu, koji ih je slao na Portugal.

U baražu za Mundijal 2010, Ronaldo i saigrači su slavili dva minimalna trijumfa, dok su dvije godine kasnije u kvalifikacijama za EURO nakon remija u prvom meču u Zenici (0:0) bili ubjedljivi u lisabonskom revanšu (6:2).

Treća – valjda bi trebalo da bude sreća. Selekcija Mehmeda Baždarevića naspram sebe ima čvrstu, ali ne zastrašajuću Republiku Irsku, koju u petak dočekuje u prvoj utakmici na zeničkom Bilinom polju (21).

„Respektujemo ih, ali ih se ne bojimo! - poručio je Baždarević.

„Radi se o kvalitetnoj reprezentaciji što su pokazali kroz kvalifikacije. Međutim, mislim da i mi imamo dovoljno argumenata.“

„Zmajevi“ su poslije četiri kola kvalifikacija i poraza od Kipra i Izraela djelovali izgubljeno, ali su se trgli smjenom na klupi (Baždarević naslijedio Sušića) i u jakom finišu, sa pet pobjeda u posljednjih šest mečeva, presjekli vrpcu kao treći u grupi B. Na drugoj strani, Irci su bez direktnog plasmana na EURO ostali u posljednjem kolu, izgubivši u Varšavi od Poljske (2:1), pošto su prije toga oborili svjetskog šampiona Njemačku...

„Moramo biti spremni na sve, borbu, agresivnost i igru“ - rekao je bosanski selektor.

Sve je „zmajevima“ lakše kada u timu imaju Edina Džeka, autora sedam golova u kvalifikacijama.

„Najveća snaga Iraca je u zajedništvu. Oni nikada ne odustaju“ - kazao je napadač Rome.

„Igramo u našoj Zenici, svi je volimo i nadam se da ćemo sjutra pobijediti.“

Baždarević računa na najjači sastav, dok je njegov irski kolega Martij O`Nil suočen sa serijom otkaza – zbog povreda, meč će propustiti golman Eliot (Njukasl), zamjenik kapitena O`Ši (Sanderlend), još jedan defanzivac Mek Šejn (Reding) i vezista Mejler (Hal), a znak pitanja je ispred imena napadača Longa (Sautempton).

"Koga nema, bez njega se može. Imamo druge igrače koji čekaju šansu. Nadam se da će je iskoristiti."

BIH je pobijedila u sedam od deset posljednjih mečeva na vrelom Bilinom polju.

"Znamo da je ovdje bučna publika, ali moji igrači su navikli na pritisak sa tribina. Želimo da odemo u Francusku. Nadam se da ćemo sjutra bez obzira na sve probleme pobijediti." - optimista je irski stručnjak.

„Zmajevi“ su blagi favoriti, što sugeriše specijalizovani sajt Transfermarkt – tržižna vrijednost reprezentativaca BIH je 120 miliona eura, 30 miliona više od „momaka u zelenom“...

Bonus video: