Ako je ovo novi početak, ne piše nam se dobro

Novi vjetrovi, valjda je to sada svima jasno, moraju početi da duvaju u crnogorskom fudbalu, Makedonija je, čini se, samo izoštrila sliku
15 komentar(a)
Makedonija, Foto: Savo Prelević
Makedonija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2015. 22:59h

Prijateljskom utakmicom u Skoplju, crnogorska fudbalska reprezentacija željela je da najavi neka bolja vremena, da zaboravi na sve ono loše iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

A desilo se upravo suprotno - duel protiv selekcije koja je bila posljednja u svojoj kvalifikacionoj grupi, iza Luksemburga, koja je u kvalifikacijama ukupno postigla šest golova i skupila četiri boda, pokazao je da i od lošeg ima gore!

Crna Gora je izgubila 4:1, nije pokazala baš ništa što bi moglo da ohrabri, pa čak ni da pruži nadu da će ta neka bolja vremena ipak doći. Najgora igra poslije one košmarne protiv Moldavije na kraju prošlih kvalifikacija u Podgorici, vjerovatno je i nagovještaj promjena.

Novi vjetrovi, valjda je to sada svima jasno, moraju početi da duvaju u crnogorskom fudbalu, Makedonija je, čini se, samo izoštrila sliku kod onih koji probleme do sada nisu tako jasno vidjeli.

Valjda je ovo kraj ružne priče, a ne početak nove. Jer, ako bi bio početak, kako je najavljivano, ne piše nam se dobro...

Crna Gora je bolje počela utakmicu, prvih pola sata imala i inicijativu, i posjed lopte i čvrstinu u duelima. Već u 7. minutu Stevan Jovetić je lijepo uposlio Fatosa Bećiraja, on iskosa sa 13-ak metara šutirao, golman Stole Dimitrijevski odbio loptu, a Stefan Savić naletio i bio za malo neprecizan.

U 11. minutu Makedonija je prvi put zaprijetila, Agim Ibraimi je iz daleka isprobao udarac, ali je Vukašin Poleksić bio na mjestu. Minut kasnije Stefan Savić je prošao po desnoj strani, uposlio Bećiraja ali je ovaj posljednji loše šutirao iz srca šesnaesterca.

A onda se za samo šest minuta igra crnogorske reprezentacije bukvalno - raspala.

Poslije kornera u 35. minutu, opet je šutirao Ibraimi, ovog puta Poleksić je odbio loptu, a kapiten Makedonije Vanče Šikov je ubacio u mrežu.

Dva minuta kasnije na sceni je ponovo izvanredni Ibraimi - poigrao se sa Vladimirom Boljevićem na ivici šesnaesterca, prešao ga i ušao u kazneni prostor, a naš vezista ga srušio s leđa. Penal, pa sigurna realizacija Aleksandra Trajkovskog.

Poslije još tri minuta, nova greška i nova kazna. Tričkovski je oduzeo loptu i dao sebi for po lijevoj strani, Rodić uklizao bez efekta, „sedmica“ Makedonije iskoristila situaciju dva na jedan, asistirala Trajkovskom, a napadač Palerma pokazao da nije slučajno u Seriji A.

Branko Brnović je na poluvremenu napravio tri izmjene, u igru je ušao i Mirko Vučinić, ali situacija na terenu nije se mnogo promijenila.

Crna Gora je igrala u prazno, Makedonija bila vrlo konkretna, goropadna. Treći put je to pokazao Trajkovski, kada je primio loptu sam ispred šesnaesterca, krenuo s njom korak-dva i rutinski stigao do het-trika.

Šamar koji je Makedonija večeras u prijateljskom meču opalila gostima iz Crne Gore nije ublažio ni odličan gol Jovetića u 88. minutu. Malobrojni navijači su domaću selekciju ispratili aplauzima, gosti se vraćaju sa još većim brigama nego što su ih imali prije ove utakmice.

MAKEDONIJA - CRNA GORA 4:1

Skoplje - Nacionalna arena Filip II. Gledalaca: 1.500. Sudija: Ivajlo Stojanov (Bugarska). Pomoćnici: Ivo Kolev (Bugarska), Veselin Mišev Dobrijanov (Bugarska).

Strijelci: Šikov u 35, Trajkovski u 38. (penal) 41. i 63. minutu za Makedoniju, Jovetić u 88. minutu za Crnu Goru.

Žuti kartoni: Stjepanović (Makedonija), Savić, Vukčević, Vučinić, Mugoša (Crna Gora).

Makedonija: Dimitrijevski 7, Žuta 6,5, Mojsov 6,5, Šikov 7,5, Ristovski 6,5, Gligorov 6,5, Stjepanović 7 (77. Brdarovski), Tričkovski 6,5 (60. Petrović), Velkoski 6,5 (60. Nestorovski), Ibraimi 8, Trajkovski 8,5 (83. Ilijoski).

Crna Gora: Poleksić 5, Savić 5,5, Baša 5,5, Simić 5, Tomašević 5 (81. Balić), Boljević 5 (46. Zverotić 5), Vukčević 5 (68. Kašćelan), Rodić 5 (46. Mandić 5), Marušić 5 (46. Vučinić 5,5), Jovetić 6, Bećiraj 5 (68. Mugoša).

Bonus video: