Stefan Savić za "Vijesti" nakon derbija: Nikad do sada nismo tako limitirali Barselonu

- Od kada sam u Atletiku nikada bolje nismo kontrolisali Barselonu i limitirali njen ofanzivni potencijal. Igrali smo taktički perfektno, u smjeru i ritmu koji nama odgovara, ali, nažalost, nismo uspjeli da pobijedimo - kaže za “Vijesti” Stefan Savić, koji je odigrao cijelu utakmicu
105 pregleda 2 komentar(a)
stefan savić leo mesi, Foto: Reuters
stefan savić leo mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2018. 13:04h

Ograničiti fudbalere Barselone na samo dva šuta u okvir gola za 90 minuta pravi je podvig.

Još veći je, međutim, ne primiti gol u duelu sa njima.

To je u subotu veče osjetio Atletiko - derbi na “Vandi” završen je 1:1, a gosti su do izjednačenja stigli iz jedne od dvije šanse, i to u posljednjim trenucima meča.

- Od kada sam u Atletiku nikada bolje nismo kontrolisali Barselonu i limitirali njen ofanzivni potencijal. Igrali smo taktički perfektno, u smjeru i ritmu koji nama odgovara, ali, nažalost, nismo uspjeli da pobijedimo - kaže za “Vijesti” Stefan Savić, koji je odigrao cijelu utakmicu.

Atletiko protiv Barselone uvijek igra onako kako jedino i može, i u čemu je najbolji - jakim presingom, disciplinom, agresivnošću...

- Znali smo da ćemo imati jednu-dvije šanse, najvažnije je bilo da njih spriječimo. I sve je išlo onako kako smo zamislili, poveli golom Koste, ali zaista je teško protiv njih. Kažnjavaju sve, najmanji propust ili pad koncentracije - rekao je Savić.

Iako nisu pobijedili, “kolćonerosi” su pokazali da mogu da se bore sa Barsom i da su ozbiljni kandidati za titulu. Imaju samo bod manje od šampiona, a tek jedan poraz u prvenstvu, najmanje od svih timova.

- La Liga je ove sezone veoma interesantna i ujednačena. Niko se nije odvojio, ima dosta neočekivanih rezultata. Mi ne krijemo ambicije da se borimo do kraja, iz godine u godinu smanjujemo razliku u odnosu na Real i Barselonu, imamo dobar tim i vjerujemo u sebe.

Nepredviđene okolnosti mogu, ipak, da poremete sve, a Atletiko je u proteklom periodu bio desetkovan povredama...

- Bukvalno smo u pojedinim trenucima imali 12-13 igrača. Kako se neko vrati iz povrede, povrijedi se drugi... Nadam se da je s tim gotovo.

I Savić je bio van ekipe, i to duže nego ikada u karijeri - ukupno skoro dva mjeseca, iz dva puta, zbog iste povrede.

- Tek što sam se oporavio od povrede lista protiv Litvanije, u duelu sa Leganesom dobijem udarac na isto mjesto. Nisam navikao na takve pauze, ali dešava se. - kaže naš reprezentativac.

Test spremnosti je položio protiv Barselone.

- Malo sam umoran, inače - sve je bilo u redu. Slijedi serija utakmica do kraja godine, svaka tri dana smo na terenu, ritam je naporan. To je današnji fudbal, opterećenja su velika za igrače iz najvećih klubova - zaključio je Savić.

Dok god Barsa ima Mesija - biće najopasniji tim

Atletiko je bio pred pobjedom protiv Barselone, a onda je proradio individualni kvalitet katalonskog tima. Zapravo - individualni kvalitet jednog igrača - Lionela Mesija.

- Dok god on bude igrao, Barselona će biti ofanzivno najopasniji tim na svijetu. Mesi je i protiv nas, pored trojice igrača, provukao loptu za Dembelea, koji je izjednačio na 1:1 - ističe 27-godišnji defanzivac.

Gorak ukus zbog Lige nacija, ali moramo da budemo realni i strpljivi

Stefan Savić zbog povrede nije igrao u najvažnijim mečevima nacionalnog tima u Ligi nacija. Bez njega, Jovetića, Vukčevića, Tomaševića, Stojkovića, Crna Gora nije mogla da ugrozi Srbiju i Rumuniju.

- Šteta, ostaje gorak ukus, jer se nismo suprotstavili u najjačem sastavu. Odsustvo toliko igrača osjetile bi i jače ekipe, ali moramo da gledamo pozitivno u budućnost i da izvučemo neke dobre stvari iz Lige nacije. A bilo ih je, kao recimo drugo poluvrijeme protiv Srbije... - kaže Savić.

U nedjelju je žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2020.

- Da vidimo šta će nam žrijeb donijeti, pa ćemo da pravimo planove, ali jedno je sigurno - daćemo sve što imamo, kao i do sada, da odemo na veliko takmičenje. To želimo svim srcem, mislim da se to i vidi na terenu. Možda ponekad i pređemo granice realnosti, ali znamo koji je naš cilj i san i nećemo odustati. Za mene bi plasman na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo bila kruna karijere, daću sve od sebe, zajedno sa momcima, da to i ostvarim.

Nacionalni tim ima podršku navijača, javnosti, medija...

- To me raduje, prepoznaje se naš trud, rad, želja, motiv... Imamo odličnu atmosferu, radimo dobro, razmišljamo pozitivno. Moramo da budemo realni i strpljivi, a rezultat će, ubijeđen sam, doći kao nagrada - kaže Savić.

Bonus video: