Šampanj kaže da ima podršku Pelea

0 komentar(a)
Pele, Foto: Reuters
Pele, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2015. 20:36h

Francuz Žerom Šampanj, kandidat za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (Fifa) rekao je danas da ima podršku "kralja" Pelea, legende svjetskog fudbala, za kandidaturu za to mjesto. Izbori za predsjednika Fife održaće se 26. februara. Bira se između sedam kandidata među kojima je i predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini.

"Zadovoljstvo mi je i čast da prvi put javno potvrdim da će me Pele podržati u ovoj kampanji", rekao je Šampanj, bivši pomoćnik generalnog sekretara Fife, u intrevjuu za današnje izdanje brazilskog lista Estado iz Sao Paula. "Napunio je 75 godina i ja mu se divim", rekao je Šampanj i dodao da ga je s Peleom upoznao tadašnji predsjednik Brazila Fernando Enrike Kardozo kada je bio ministar sporta (1995-1998), a kada je Šampanj bio francuski diplomata u Braziliji.

On nije precizirao kakvu bi ulogu Pele imao u njegovoj kampanji.

"Najvažniji će biti savjeti koje će mi dati. On ima vrlo važnu ulogu u fudbalu, podržao je Južnoafrikance za organizaciju Mundijala 2010. i ima vrlo važnu viziju o igračima i transferima", rekao je Šampanj i obećao da će uskoro dati više detalja o toj saradnji.

On je u dugom razgovoru za list rekao da Fifa treba da bude "poniznija, osjetljivija i da se ne nameće u nekoj zemlji" kao i da treba "više da razmišlja o socijalnom uticaju svjetskog prvenstva".

Govoreći o svojih 11 godina provedenih u Fifi, Šampanj je rekao da je uvjeren da uprkos svim skandalima koji pogađaju tu instituciju, ona može da se spase.

"Fifa ima 111 godina, a ja sam u njoj proveo 11 godina i ponosan sam na to. Treba da nastavimo da radimo ono što je bilo dobro", rekao je on.

Bonus video: