Dan D za Specijalnog – pobjeda ili kapitulacija

78 pregleda 1 komentar(a)
Murinjo, Foto: Beta-AP
Murinjo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 31.10.2015. 10:44h

Ko bi rekao da će posljednjeg dana oktobra, da će se Žoze Murinjo grčevito boriti za svoje mjesto na klupi Čelsija, a da će Jirgen Klop voditi Liverpul na „Stamford bridžu“, u derbiju 11. kola Premijer lige.

Čudan je, međutim, fudbal. Dva poraza bila su dovoljna čelnicima Liverpula da promijene trenera, Murinjo se još ne da, iako ih ima već pet u šampionatu. Šampion, a još tako hatizmatičan i voljen među navijačima, ne mijena se tako lako, ali ni strpljenje i ljubav moćnog gazde Abramoviča prema njemu, ipak, nije beskrajno.

U Engleskoj je gotovo jedinstveno mišljenje da je ishod subotnjeg matinea u Londonu presudan za sudbinu „najboljeg trenera kojeg je Čelsi ikada imao“. O nasljednicima se već piše danima – Anćeloti, pa čak Viljaš-Boaš, Rodžers..

O toj temi Murinjo nije želio da razgovara danas. Na pitanje da li je dobio uvjeravanja da mu je posao siguran, kazao je:

„Ne moram da vam kažem“.

Da situacija polako izmiče kontroli govori, međutim, i to što pred meč sa Liverpulom, Murinjo nije mogao da garantuje da će Čelsi ove sezone izboriti plasman ni u Ligu šampiona.

„Šta god da se dogodi, Čelsi će biti veliki klub. Liverpul nije u Ligi šampiona, pa je ostao gromada od kluba. Junajted nije igrao prošle sezone, ali status giganta nije izgubio. I Čelsi je u tom rangu“, rekao je Portigalac, koji u derbiju neće moći da računa na Kurtou i Ivanovića, a pod znakom pitanja su Dijego Košta i Pedro.

A u svom „danu D“, Murinjo će se sresti sa čovjekom, koji mu je potpisao presudu kao treneru Reala. Aprila 2013. godine, Klopova Borusija izbacila je Murinjov Real u polufinalu Lige šampiona (četiri gola Levandovskog u prvom meču u Dortmundu), zadala mu završni udarac na klupi „kraljevskog kluba“ i otvorila vrata povratka u Čelsi. Sada Klop može i da mu pokaže izlaz sa „Stamford bridža“.

„Ne mogu da govorim o krizi u Čelsiju, jer ne znam šta se događa. Ne znam ni kakav je Murinjov status. Sa njim imam odličan odnos. Ako niste novinar, ili sudija – onda za njega možete da kažete da je zaista prijatna osoba“, kazao je Klop.

Prije dvije i po godine, Klop i njegov tadašnji tim bili su na vrhuncu. Sada je Njemac na početku i Liverpul se (još) ne može porediti sa njegovom Borusijom.

„Mi smo deveti na tabeli, a igramo protiv 15. ekipe u ligi. Ipak, ovo je derbi, iz koga možemo da dobijemo mnogo. Respektujemo kvalitet Čelsija, pokušaćemo da odgovorimo na najbolji mogući način“, kazao je Klop.

Bonus video: