Blater: SAD mi se "svete" jer nisu dobili Mundijal 2022.

0 komentar(a)
Blater, Foto: Reuters
Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2015. 13:47h

Odlazeći predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater ocijenio je da je odluka velikih kompanija da više ne budu sponzori FIFA politički motivisana i da iza svega praktično stoji SAD.

Blater je početkom mjeseca suspendovan na 90 dana u okviru istrage o korupciji i pranju novca koju protiv njega i FIFA vode američke i švajcarske vlasti.

"Sve su to američke kompanije", rekao je Blater u intervjuu za "Fajnenšel tajms", misleći na "Koka kolu", "Mekdonalds", "Vizu" i "Badvajzer" koje su odlučile da više ne budu sponzori FIFA.

Blater je trebalo da ostane u kancelariji FIFA do sljedeće godine, uprkos hapšenju visokih zvaničnika FIFA u maju i velikog korpcionaškog skandala koji od tada potresa tu organizaciju.

On je samo dva dana poslije hapšenja sedmorice visokih zvaničnika FIFA krajem maja po peti put izabran za predsjednika, ali je ubrzo potom najavio ostavku, zbog čega su raspisani izbori za februar 2016.

"Ostale kompanije nisu imale nikakve zamjerke. Dovoljno ste inteligentni da uvidite vezu između američkih kompanija i istrage koju vode SAD. To ne treba posebno da ističem", rekao je Blater.

Odlazeći predsjednik FIFA suspendovan je zajedno sa predsjednikom Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišelom Platinijem zbog toga što mu je 2011. godine isplatio dva miliona švajcarskih franaka sumnjivog porijekla. Taj novac, naime, nije prošao kroz finansijske knjige FIFA.

Ovo je drugi Blaterov intervjuu ove nedjelje, poslije razgovora sa ruskom agencijom TASS, a u kojem on tvrdi da je praktično, na nivou diplomatije bilo planirano da SAD, kao i Rusija dobiju organizaciju Mundijala 2018. i 2022, ali da je plan propao, jer je Platini "promijenio mišljenje i podržao Katar za domaćina SP 2022, pod pritiskom tadašnjeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija".

Blater je naglasio da je istraga koju američke vlasti sprovode protiv FIFA direktna posljedica činjenice da SAD nije dobila da organizuje Mundijal 2022. godine.

"Kredit svis" banka pod istragom zbog pranja novca za FIFA

Švajcarska banka "Kredit svis" pod istragom je švajcarskih i američkih vlasti zbog sumnje da je posredovala u pranju novca zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) optuženih za korupciju.

Kako je saopštila ova švajcarska banka, istraga je fokusirana na pojedince optužene za korupciju od strane SAD, u okviru istrage koja se vodi protiv FIFA.

Američke i švajcarske vlasti uhapsile su krajem maja sedmoricu visokih zvaničnika FIFA pod optužbom za korupciju, i to neposredno pred izbore za predsjedika FIFA.

Prvi čovjek FIFA Sep Blater, koji je na tim izborima ubjedljivo osvojio peti mandat, pod pritiskom velikog korupcionaškog skandala najavio je odlazak poslije vanrednih izbora 26. februara 2016. godine.

Bonus video: