Laporta: I u nezavisnoj Kataloniji, Barselona bi ostala u španskoj ligi

0 komentar(a)
Đoan Laporta, Foto: Reuters
Đoan Laporta, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2015. 20:52h

Bivši predsjednik Barselone Đoan Laporta uvjeren je da “blau grana” neće napustiti prvenstvo Španije, čak i ukoliko Katalonija proglasi nezavisnost.

Španske fudbalske vlasti ranije su upozorile da će katalonski sportski klubovi biti isključeni iz takmičenja ako se ta pokrajina odvoji od Španije, a Francuzi su već izrazili spremnost da prihvate Barselonu u nacionalnoj Ligi 1.

"Ne mislim da će Barselona napustiti prvenstvo Španije. Špansku ligu zanimljivom čine Real i Barselona, njihovi dueli su od posebne vrijednosti. Svako dovoljno pametan ne bi želio to da uništi", izjavio je Laporta za Radio Monte Karlo.

Prema njegovom mišljenju, ni španskom fudbalu ne bi išlo u prilog da izgubi vrhunski klub kakav je Barselona.

"Da, u Francuskoj igra Monako, koji nije na francuskoj teritoriji, i Uefu i Fifu ne bi bilo teško uvjeriti da i Barselona može da igra u nekoj drugoj zemlji u slučaju nezavisnosti Katalonije. Ali, malo je vjerovatno da će neko da se odluči na takav korak", zaključio je Laporta.

Na izborima u julu Laporta nije uspio da osvoji novi mandat na čelnoj funkciji Barselone pošto ga je pobjedio Đozep Marija Bartomeu.

Bonus video: