S one strane fudbala...

Čelnici Saveza su bijesni, ali očigledno nemoćni da sami istraže da li je na utakmici u Petrovcu, ili na nekoj drugoj, a ima ih očigledno mnogo - bilo elemenata „s one strane fudbala”.
0 komentar(a)
fscg_2, Foto: S.PRELEVIĆ
fscg_2, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 29.10.2015. 12:14h

Čelnici Fudbalskog saveza Crne Gore bijesni su zbog načina na koji je odigrana utakmica Petrovac - Zeta, u ponedjeljak u okviru 12. kola Telekom 1. CFL, saznaju „Vijesti”.

Duel pod Malim brdom završen je ne baš tipičnim rezultatom - 5:3 u korist domaćeg tima, ali možda ni to ne ni bilo toliko čudno da utakmica nije prošla bez ijednog žutog kartona, pa čak i bez ozbiljnijeg faula. Način na koji su padali golovi, prije svega nezainteresovanost odbrambenih fudbalera oba tima u pojedinim momentima, takođe povećavaju sumnju...

Zeta je povela u 15. minutu golom Darka Bjedova iz penala - igrača koji je do kraja meča postigao još dva gola - ali su Petrovčani preokrenuli do poluvremena, početkom nastavka stigli su i do 4:1, da bi utakmica u samom finišu bila „ukrašena” sa još tri gola, dva u domaćoj mreži, za konačnih 5:3.

Dakle, čelnici Saveza su bijesni, ali očigledno nemoćni da sami istraže da li je na utakmici u Petrovcu, ili na nekoj drugoj, a ima ih očigledno mnogo - bilo elemenata „s one strane fudbala”.

Crnogorska policija je samo jednom, i to marta ove godine, odlučila da „pretrese” domaći fudbalski šampionat. Petorica fudbalera uhapšena su početkom marta u akciji „Tip” pod sumnjom da su sebi ili drugima pribavili protivpravnu korist od oko 75.000 eura, i to putem internet klađenja. Pod sumnjom je tada bilo nekoliko utakmica, posebno jedna koja je završena rezultatom o kojem se pričalo i prije početka meča - 4:0 za domaći tim.

Ova „afera” okončana je početkom avgusta, šturim saopštenjem na sajtu Saveza da se privedenim fudbalerima ukida suspenzija, te da ponovo mogu da se bave fudbalom, jer nije dokazano da su počinili prekršaj koji im se stavlja na teret.

Epilog „afere” je glasio - u crnogorskom fudbalu zvanično nema namještanja utakmica. Odnosno - igra se dalje, sve je čisto.

Nezvanično je, naravno, sasvim drugačije.

Pamti se i da je predsjednik FSCG Dejan Savićević u finišu sezone 2010/11 održao hitan i iznenadni sastanak sa čelnicima klubova, nakon što je CFL poslije niza „spektakularnih” rezultata, „razmjena bodova”, „usluga” i „pozajmica”, izgubila svaki smisao.

"Javno sam im poručio, da čim prvi put budem imao priliku da nekog prijavim sa dokazima zbog nameštanja rezultata, da ću to učiniti i poslati ga u zatvor", svjedočio je kasnije Savićević gostujući na RTCG.

Više je to, međutim, bila molba, nego upozorenje - četiri godina kasnije ništa nije dokazano, pa čak ni u slučajevima kojima se bavila policija. Zvanično, sve utakmice u Crnoj Gori su čiste... Čiste su i one koje su naši klubovi igrali na međunarodnoj sceni.

Fudbaleri Čelika su prije dva ljeta putovali u Nion, gdje su u centrali Uefe ispitivani zbog sumnji da su namjerno puštali golove i gubili utakmice visokim rezultatima. Igrajući protiv ukrajinskog Metalurga, mađarskog Honveda i slovenačkog Kopra, Nikšićani su tri ljeta zaredom na šest utakmica primili čak 33 gola.

O načinu na koji su padali pojedini golovi izvještavali su inostrani mediji, čak i italijanska „Republika”.

Istraga je, dakle, bila pokrenuta, ali ništa nije dokazano. Zvanično - Čelik je u evropskim takmičenjima gubio dostojanstveno, u duhu sporta i fer-pleja.

UEFA nedavno u Nionu “prozvala” šest crnogorskih klubova!

Da Evropska fudbalska unija (UEFA) sve prati i sve zna - ali očigledno da još uvijek ne može da dokaže ništa, govori primjer sa nedavnog seminara u Nionu, kojem su prisustvovali crnogorski treneri - kandidati za Uefinu Pro licencu Centra za edukaciju trenera FSCG.

Tokom jednog od predavanja, iz Uefe su na vidio bimu objavili spisak klubova iz Evrope „koji dolaze do sumnjivih rezultata putem nelegalnog klađenja”.

Sve se odnosi na utakmice koje su igrane u posljednjih šest mjeseci, a na spisku su istaknuta imena šest crnogorskih klubova: Berane, Bokelj, Grbalj, Mladost, Sutjeska i Iskra.

Bonus video: