Arsenal lider pred mančesterski derbi, Bilić srušio i Čelsi

Nemanja Matić dobio crveni karton, isključen i Žoze Murinjo, a Bilićem Vest Hem se novom pobjedom u derbiju probio do druge pozicije
0 komentar(a)
Arsenal, Foto: Reuters
Arsenal, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2015. 18:44h

Arsenal je sam na vrhu Premijer lige uoči sjutrašnjeg derbija Mančestera između Junajteda i Sitija. Ako pobijede "đavoli" sa manje od tri gola razlike, ekipa Arsena Vengera ostaće prva i nakon mečeva 10. kola.

"Tobdžije" su u jednom od derbija savladale Everton sa 2:1, zahvaljujući brzim golovima dvojice Francuza - Žiru je u 36. minutu pogodio na aistenciju Ozila, a Košijelni u 38. glavom nakon prekida Kasorle.

"Karamelice" su brzo smanjile, golom Rosa Barklija u 44. minutu, ali u nastavku nisu imale odgovor. Trijumf Arsenala definitivno je potvrđen u nadoknadi, kada je Garet Beri dobio drugi žuti karton. Prije toga, Mesut Ozil je uzdrmao prečku.

Reklo bi se u pravo vrijeme Arsenal je uhvatio pravu formu i definitivno je istakao kandidaturu za titulu, koju će voditi sa mančesterskim klubovima.

Vest Hem je u londonskom derbiju produbio agoniju Čelsija i pobjedom od 2:1 probio se na 3. poziciju, te nastavio fantastičnu seriju pod vođstvom Slavena Bilića.

U duelu dva harizmatična trenera slavio je onaj o kojem se priča, dok je Žoze Murinjo sa vrha tribina "Apton parka" dočekao peti poraz ove sezone, u svega deset kola. Ko zna, možda i pogledao u oči otkazu.

Portugalac je na poluvremenu zaradio isključenje, jer je protestvovao kod sudije Džonatana Mosa koji je samo nekoliko minuta ranije isključio Nemanju Matića (dva žuta kartona).

I sa igračem manje, Čelsi je uspio da izjednači preko Kejhila i neutrališe gol Zaratea iz prvog poluvremena, ali nije izdržao sa desetoricom. Desetak minuta prije kraja rezervista Kerol je preletio Acpilikuetu i udarcem glavom donio "čekićarima" još jednu pobjedu u duelu sa najvećim ekipama.

"Imali smo nekoliko sjajnih pobjeda ove sezone, ali mislim da je ovo jedna od najvećih, ako ne i najveća", prokomentarisao je Kerol.

Pod Slavenom Bilićem, Vest Hem je ove sezone već pobijedio Arsenal, Liverpul i Mančester siti, a sada je pao i Čelsi! Prošlo je tek 10 kola... A zašto je Kerolu ovaj trijumf najvrjedniji? Možda zbog toga što je prvi u derbiju koji je stigao pred domaćim fanovima, nakon slavlja na "Emirejtsu", "Enfild roudu" i na "Etihadu".

"Svaka pobjeda me usrećuje, naravno, ali pobjeda kod kuće je obaveza. Pobjede u gostima su uvijek kao iznenađenje. Draže mi je pobijediti kod kuće i usrećiti navijače", kazao je Slaven Bilić.

Vest Hem je treći, a njegov rival iz zapadnog dijela grada - 15. na tabeli!

"Raspoloženje u svlačionici nije sjajno - a kako može da bude kada gubite utakmice!? Prošle sezone je bilo drugačije. Momci su razočarani. Možda bi bilo sve drugačije da je priznat gol Fabregasa u prvom poluvremenu. A onda je stiglo isključenje... Borili smo se žestoko sa igračem manje, uspjeli da izjednačimo, a onda smo primili gol...", očajavao je Kejhil.

Niko od Murinjovih pomoćnika nije se po završetku meča pojavio na konferenciji za novinare.

Rezultati:

Arsenal - Everton 2:1

Žiru 36, Kasorla 38. - Barkli 44.

Vest Hem - Čelsi 2:1

Zarate 17, Kerol 79. - Kejhil 56.

Aston Vila - Svonsi 1:2

Džordan Aju 62. - Sigurdson 68, Andre Aju 87.

Lester - Kristal Palas 1:0

Vordi 59.

Norič - VBA 0:1

Rondon 46.

Stouk - Votford 0:2

Dini 43, Abdi 69.

Nedjelja:

Sanderlend - Njukasl (13.00)

Bornmut - Totenhem (15.05)

Mančester junajted - Mančester siti (15.05)

Liverpul - Sautempton (17.50)

Tabela:

1. Arsenal 22

2. Mančester siti (meč manje) 21

3. Vest Hem 20

4. Mančester junajted (meč manje) 19

5. Lester 19

6. Kristal Palas 15

7. Totenhem (meč manje) 14

8. VBA 14

9. Sautempton (meč manje) 13

10. Everton 13

11. Svonsi 13

12. Liverpul (meč manje) 13

13. Votford 13

14. Stouk 12

15. Čelsi 11

16. Norič 9

17. Bornmut (meč manje) 8

18. Njukasl (meč manje) 6

19. Aston Vila 4

20. Sanderlend 3

Bonus video: