Real zaradio najviše, Junajted poslovao pozitivno

Istraživanje Uefe pokazalo je da su plate igrača porasle za 664 procenta u posljednje dvije decenije, te da su evropski klubovi u 2014. godini fudbalerima isplatili sedam milijardi eura
0 komentar(a)
Real Madrid, Foto: Reuters
Real Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2015. 15:21h

Real Madrid zadržao je status najbogatijeg kluba u Evropi, objavila je Uefa.

Španski gigant zaradio je u 2014. godini najviše novca - ukupno 550 miliona eura po raznim osnovama. Imao je najveći prihod od prodaje ulaznica – 121 milion eura, ali je, isto tako, izdvajao najviše za plate igrača – ukupno 270 miliona eura. Vrijednost tima procijenjena je na 316 miliona eura.

Iza Reala su Mančester junajted sa 519 miliona, Bajern sa 486 i Barselona sa 485 miliona eura prihoda.

Kada je, međutim, profit u pitanju, od top klubova samo Mančester junajted posluje pozitivno – u 2014. godini zaradio je 140 miliona eura.

Istraživanje Uefe pokazalo je da su plate igrača porasle za 664 procenta u posljednje dvije decenije, te da su evropski klubovi u 2014. godini fudbalerima isplatili sedam milijardi eura.

Prosječno najveće plate daju engleski klubova – 113,9 miliona eura po sezoni, a slijede njemački. Razlika je ogromna – bundesligaši u prosjeku fudbalerima godišnje isplate 63,2 miliona eura.

Prilikom predstavljanja finansijskog izvještaja saopšteno je da je tzv. Uefin finansijski fer-plej dao impresivne rezultate. Gubici klubova u 2014. godini iznosili su 485 miliona eura, dok su prije tri godine bili skoro četiri puta veći – 1,67 milijardi eura.

„Moramo da budemo oprezni, ali izgleda da je vrijeme finansijskog haosa u evropskom fudbalu iza nas. Posljednji izvještaj pokazuje ogroman napredak u sređivanju poslovanja klubova, koji, više je nego očigledno, sada mnogo više vode računa gdje će i kako će potrošiti novac koji imaju. Finansijski fer-plej je očigledno pun pogodak“, rekao je Đani Infantino, generalni sekretar Uefe.

Bonus video: