Još kada su bili na vrhu slutili su šta se sprema

3 komentar(a)
Holandija, Snajder, Foto: Reuters
Holandija, Snajder, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2015. 15:27h

Dramatično, katastrofalno, skandalozno - nisu holandski mediji birali riječi da opišu krah svoje selekcije u kvalifikacijama za EP.

Mišel Platini je proširio Euro, a na njemu neće biti srebrnih sa Mundijala 2010. i bronzanih sa SP-a 2014 - reprezentacije Holandije.

„Potrebna je vojska naučnika i psihologa da objasni kako se ovo dogodilo”, napisao je list „Ad”, a za „Vijesti” je to pokušao da objasni izdanak holandske trenerske škole, crnogorski stručnjak Željko Petrović.

"Odavno se u Holandiji radi po sistemu. Temelje je udario Rinus Mihels, a Bert van Lingen bio inteligentan da sve to zapiše i objavi u gomili knjiga. Tako je nastao master plan, po kojem Holanđani odavno rade, od najmlađih kategorija", počinje Petrović.

Problemi su, po njemu, počeli još 2010. na Mundijalu u Južnoj Africi. Holandija je, gle čuda, bila srebrna...

"Da, od Južne Afrike se diskutuje o tome da treba napraviti nešto novo, da holandskoj školi treba ozbiljna nadogradnja. Zašto? Zato što su Holanđane počeli da dobijaju oni koji su učili od njih".

Petrović navodi primjer Njemačke:

"Dugo su Njemci bili previše ponosni da bi učili od drugih. Tek kada su u savez došli novi ljudi, Zamer i Birof, odlučili su da vide i kako rade ostali, pa su svoju školu makar 20 odsto nadogradili holandskom".

„Narandžasti” su, međutim, i na prošlom Mundijalu bili sjajni - osvojili su bronzu sa Lujom van Galom.

"I tada su bili svjesni da su u problemu, ali je rezultat sve kamuflirao. Van Gal je bio pametan, odustao je od tradicionalne holandske formacije 4-3-3, što je u početku naišlo na veliki otpor, ali je on sve podredio rezultatu. I tada su, međutim, preovladavala mišljenja da Savezu treba novi čovjek, jaka ličnost, direktor mlađih kategorija, koji će ažurirati strukturu škole".

Holanđani moraju da ostave svoj ego po strani", tvrdi Petrović.

"Mišljenja kao što su „mi znamo najbolje”, treba da se odbace. Holanđani su dugo učili druge, sada oni treba da uzmu nešto od drugih, da svoju školu nadograde".

Najveća falinka su - odbrambeni igrači.

"Nema ih, nestali su sa mape. Uvijek će Holandija imati dobre napadače, ali šta je sa odbranom? Nekada je Holanđanima bilo važno da defanzivac zna da igra, da zna da dribla... Sjećam se primjera Japa Stama, koji je zajedno sa mnom došao u PSV. Nevjerovatno je koliko je takav fudbaler bio nepoštovan u Holandiji, samo zbog toga što nije bio „majstor”. A danas, svi kukaju - da nam je sada neko kao Jap Stam.

Rezultat očajnih igara, prije svega u odbrani - tek 4. mjesto u grupi i eliminacija sa Eura.

"Ovo je blamaža, još od 1984. godine se nije desilo da Holandija ne ide na veliko takmičenje. I to još u novom sistemu kvalifikacija, gdje na Euro nije otišao samo ko nije htio - kaže Petrović i najavljuje korjenite promjene".

"Pritisak od stručne javnosti, navijača i prije svega medija je strahovit. Mislim da je ovo minut do 12, ako 12 već nije prošlo.

Fudbaleri - doktori ili muzičari?

Petroviću je jedna slika posebno upala u oči - scena sa prvog okupljanja reprezentacije Holandije pred posljednji meč sa Češkom.

"Osim Van Persija, koji je stariji od ostalih, svi fudbaleri su imali džinovske slušaalice, ogromne naočare, ajfone, ajpede, naopačke okrenute kape, široke gaće. Neko bi se zapitao jesu li ovo muzičari, reperi, ili možda doktori. Falili su im samo brisači na naočarima. Najlakše je reći - tako je danas, takva je moda - ali nije tako. Ovo, naravno, nije slučaj samo u Holandiji, danas fudbaleri poslije prvog ugovora postaju milioneri, počnu da žive u nekom neralnom svijetu", kaže Petrović.

Bonus video: