Traži se selektor: Mnogi su promakli, možda opet neko bude slobodan

Branku Brnoviću ističe ugovor na kraju 2015, vrlo je vjerovatno da će početkom 2016. Crna Gora dobiti novog selektora. Ovo je spisak trenerskih imena koji su ne tako davno bili slobodni, sada su na ovaj ili onaj način opet pronašli angažman. Možda neko bude slobodan ponovo
54 komentar(a)
Švedska - Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Švedska - Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2015. 11:08h

Crna Gora će početkom naredne godine najvjerovatnije dobiti novog selektora fudbalske reprezentacije, jer Branku Brnoviću na kraju 2015. ističe ugovor, drugi koji je odradio u kompletu.

Kvalifikacije za Euro završene su očiglednim neuspjehom - nekada 16. reprezentacija svijeta ostala je 17 bodova iza Austrije, devet iza Rusije i sedam iza Švedske, nije uspjela da se približi borbi za baraž čak ni u novom, Platinijevom populističkom formatu, gdje se pola Evrope uguralo na završnicu.

Sve je kreunlo naopako još u drugom mjesecu kvalifikacija, oktobra prošle godine, remijem u Lihtenštajnu. Iako je već tada bilo jasno da nas čeka promašeni ciklus - najgori do sada - Dejan Savićević je odbijao da nacionalni tim prodrma „šok terapijom”, kakvu je već napravio jednom prije četiri godine (tada smo, doduše, bili drugi), te odlučio da istrpi Brnovića do kraja.

Ovo je spisak trenera iz okruženja (i Crne Gore) koji su u međuvremenu bili slobodni i interesantni reprezentaciji. Možda do februara neko ponovo bude slobodan.

ROBERT PROSINEČKI

Nekadašnji saigrač i dobar Savićevićev prijatelj. Nakon odlaska iz Crvene zvezde, sa kojom je osvojio dva Kupa, odveo je Kajserispor do 5. mjesta u prvenstvu Turske. Bio je slobodan od decembra 2013. godine - taman kada je završen prošli ciklus kvalifikacija, sve do decembra 2014.

Od tada je nedostupan - preuzeo je reprezentaciju Azerbejdžana, sa kojom je u finišu kvalifikacija ostvario nekoliko zapaženih rezultata, umalo i svoju Hrvatsku izbacio sa Eura (0:0) u Bakuu. U „zemlji vatre” ima platu kojoj Fudbalski savezi sa Balkana teško mogu da pariraju.

LJUBINKO DRULOVIĆ

Omladinsku reprezentaciju Srbije odveo do titule prvaka Evrope 2013, a onda kratko vodio i A reprezentaciju „orlova” (prijateljski meč sa Brazilom uoči Mundijala, između ostalih).

Odbačen od strane predsjednika FSS Tomislava Karadžića bio je slobodan sve do aprila ove godine, kada je preuzeo Makedoniju, a juče je imenovan za trenera Partizana.

SREĆKO KATANEC

Tvorac čuda sa svojom Slovenijom, odveo je „zmajčeke” na dva vezana velika takmičenja - na Euro 2000. i Mundijal 2002, kada je bio bolji od Savićevića, tada selektora SR Jugoslavije.

Vodio potom Olimpijakos, pa reprezentaciju Makedonije čak tri godine (promjenjivi rezultati), zatim Hajduk, reprezentaciju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bio je slobodan od 2011. do 2013, a onda je opet preuzeo Sloveniju, sa kojom sada čeka žrijeb baraža za Euro.

SLAVIŠA JOKANOVIĆ

Bio je prvi Savićevićev pik nakon smjene Filipovića, početkom 2010, a prije dolaska Kranjčara. Pregovori koji su obavljeni na „neutralnom terenu”, u Rimu, nisu uspjeli - Jokan je tražio previše.

Za vrijeme igračke karijere, bio je „mozak” svakog tima u kojem je igrao. Fudbalsku inteligenciju sjajno koristi i kao trener. Uveo je engleski Votford u Premijer ligu, ali se nije dogovorio oko produžetka ugovora (finansije).

Ljetos je bio slobodan samo 30 dana - preuzeo je Makabi iz Tel Aviva i ekspresno ga uveo u Lige šampiona.

MIODRAG BOŽOVIĆ

Trenutno najveće crnogorsko trenersko ime, favorit javnosti, navijača...

Kada je 11. maja ove godine napustio moskovsku Lokomotivu najavio je da će se odlučiti za kratkotrajni odmor (i prinudni, zbog problema sa leđima), ali poziv Crvene zvezde nije mogao da odbije - već 29. maja predstavljen je na „Marakani”.

Sa Zvezdom dominira u Srbiji i teško će biti slobodan prije juna, uprkos čestim finansijskim i organizacionim lomovima u beogradskom klubu.

No, ako Leonid Sluckij istovremeno vodio CSKA Moskvu i reprezentaciju Rusije, zašto Božović ne bi mogao Zvezdu i Crnu Goru?

VELJKO PAUNOVIĆ

Senzacionalnim osvajanjem Svjetskog prvenstva sa reprezentacijom Srbije do 19 godina, pokazao kakav je trenerski talenat u sebi krio.

No, nije ispoštovan od strane FSS onoliko koliko je zaslužio - umjesto da bude unaprijeđen za selektora mlade ili seniorske reprezentacije, dobio je tek izmišljenu funkciju koordinatora između mladih i seniora...

Dakle, zauzet, ali istovremeno i slobodan - njegovo opredjeljenje je da bude trener, a ne koordinator. Možda na klupi Crne Gore...

Bonus video: