Crna Gora statirala u fudbalskom vatrometu na Kremlju

Pristojan poraz desetkovane Crne Gore u Moskvi (2:0), ali i potvrda fijaska u kvalifikacijama - 17 bodova manje od Austrije, devet od Rusije i sedam od Švedske, krajnji je bilans ciklusa za Euro 2016
59 pregleda 32 komentar(a)
Stefan Mugoša, Foto: Reuters
Stefan Mugoša, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 20:32h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Moskva - Oslabljena Crna Gora stigla je u Moskvu da pokvari slavlje domaćina, Rusi su očekivano rekli - njet.

"Zbornaja" je za samo tri minuta ovjerila plasman na Euro, Crna Gora u, po ko zna koji put, okrnjenom i improvizovanom sastavu, očekivanim porazom završila neuspješan kvalifikacioni ciklus.

Duel ekipe kojoj je pobjeda značila gotovo sve i tima čiji je cilj bio da se obruka na oproštaju završen je logičnim ishodom - 2:0 za Rusiju.

Iako moskovski poraz nije ponižavajući, na kraju, kada se podvuče crta, dobija se fijasko - 17 bodova manje od Austrije, devet od Rusije i sedam od Švedske dovoljno govore koliko je selekcija Branka Brnovića bila daleko od dobrog plasmana i ozbiljne fudbalske priče.

Rusija je u finišu kvalifikacija, kada je i bilo najvažnije, ušla u pobjednički ritam, Crna Gora od početka bila u raskoraku sa željama i realnošću.

Vjerovatno iz nužde, jer nije bilo Vučinića, Jovetića i Damjanovića, Brnović je od starta izveo tim sa tri klasična vezna igrača (Kašćelan, Vukčević, Nikolić) i Bećirajem kao jedinim napadačem.

Iako je Rusija u prvih deset minuta bila tri puta opasna, izgledalo je da ovaj improvizovani sastav možda može da zaustavi domaćina.

Čak je Crna Gora u uvodu meča imala i najbolju šansu, ali je Mandić, kao i protiv Austrije, bio dekoncentrisan u završnici - sa desetak metara iskosa sa lijeve strane poslao je loptu, koja je slučajno došla do njega, preko prečke.

Blok na sredini terena se držao solidno u prvih pola sata, u posjedu lopte je bila jedina razlika, a onda su Rusi, iskusno, udarili po strani, preko dvojice najmlađih, Mandića i Rodića.

U 33. minutu 20-godišnji Mandić je bio za djelić sekunde sporiji od 14 godina starijeg Kuzmina, koga je sjajno lansirao Denisov, golman Mijatović je, čini se, bespotrebno napravio dva koraka naprijed, a bek Rubina spretno u padu proslijedio loptu u mrežu.

"Zbornaja" je "osjetila krv" i slabost rivala. Tri minuta kasnije promijenili su stranu, ovoga puta napali po lijevoj, na kojoj su se sudarili Rodić i Kombarov.

Procjena Norvežanina Moena, možda prestroga, bila je da je 22-godišnji igrač Malmea zakasnio i oborio ruskog fudbalera.

Penal je sigurno realizovao Kokorin, a sa Otvorene arene se još glasnije zaorilo "Rosija, Rosija", uz povremena klicanja Srbiji i Kosovu (naravno, uz znak jednakosti).

Dva gola za tri minuta, Crna Gora je bila u nokdaunu, a od nokauta spasio ju je debitant Mijatović, koji je čudesnom intervencijom odbranio zicer Dzjubi u 41. minutu.

U nastavku, suspendovani Brnović je sa tribina tražio izvođenje Nikolića, uveo je Mugošu, vratio se na, za njega, standarnih i ofanzivnijih 4-4-2.

Promijenila se formacija, ne i odnos snaga na terenu. Ruski fudbaleri potpuno su kontrolisali dešavanja, ali i energiju, svjesni da bi samo čudo moglo da ih spriječi da se nađu u završnici.

Samo na momente bi krenuli agresivnije ka golu, ali njihov osnovni zadatak je bio da spriječe goste da urade nešto u napadu, pa su se još agresivnije i brže vraćali u defanzivan stav.

U takvom odnosnu snaga, Crna Gora je stvorila samo jednu šansu. U 65. minutu, nakon kornera Rodića, Simić je prebacio loptu na drugu stativu, a Saveljić loše zahvatio loptu glavom.

Mnogo više posla "naš Argentinac" je imao u svom šesnaestercu u duelima sa gorostasnim Dzjubom, koji je dva minuta kasnije razgrnuo čuvare, namjestio loptu Širokovu, ali je Mijatović imao lak posao da zaustavi šut ruskog kapitena.

Do kraja je pokušao i Kokorin, nije bilo promjene na semaforu...

Bonus video: