Sve je večeras splet okolnosti

"Ne vjerujem da će Austrija igrati opušteno. Kako neko da kaže, recimo, Alabi da nema potrebe da igra maksimalno", kaže Brnović
24 komentar(a)
Austrija-Crna Gora, Foto: Reuters
Austrija-Crna Gora, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2015. 10:04h

Spletom okolnosti, iako u prethodnih osam kola ima samo pobjede nad Moldavijom i Lihtenštajnom, Crna Gora još može na EURO 2016.

Samo spletom okolnosti to će se, međutim, i dogoditi, jer ništa ne zavisi od Brnovićevog tima - ni dva trijumfa u posljednja dva meča ne garantuju ni treće mjesto u grupi, koje vodi u baraž.

"Da ne vjerujemo da možemo nešto da uradimo, ne bismo ni bili tu. Naravno da vjerujemo, iako znamo da je situacija teška i da ne zavisi sve ni od nas. Ali, šta nam ostaje osim da probamo da pobijedimo Austriju i odemo u Moskvu u borbu na sve ili ništa", kaže selektor Branko Brnović.

Prvi meč na sve ili ništa je večeras protiv selekcije koja je iz trećeg šešira i trećeg plana dominirala u grupi. Austrija je bez poraza u kvalifikacijama, a u posljednje dvije godine izgubila je samo jednu utakmicu, i to prijateljsku od Brazila na domaćem terenu (1:2).

Čvrsta i organizovana u skladu sa „germanskim fudbalskim mentalitetom“, ali i sa dobrim pojedincima koji iskaču iz tog šablona (Alaba, Arnautović, Junuzović...), austrijska selekcija prvi put ima značajniju ulogu na evropskoj sceni.

Ono što je, na papiru, jedina prednost crnogorskog tima jeste motiv, s obzirom na to da je rival već obezbijedio plasman u završnicu.

"Ne vjerujem da će Austrija igrati opušteno. Kako neko da kaže, recimo, Alabi da nema potrebe da igra maksimalno, jer rezultat nije važan? Nema govora o tome, oni žele da nastave niz, žele da neporaženi završe kvalifikacije", ubijeđen je Brnović.

Kako pobijediti rivala koji teško gubi, i to bez dva važna, možda i najvažnija igrača? Brnović je izdiktirao tim bez Jovetića i Baše.

"Njihova želja je velika, a šanse da zaigraju male", kazao je Brnović.

A u timu bez Jovetića naći će se trojica klasičnih napadača - Bećiraj, Mugoša i Vučinić.

"Znamo sa kim igramo, znamo i kako smo prošli u prvom meču sa njima, ali sada je druga priča. Ekipa je spremna, svi igrači su standardni u svojim klubovima, što nije bio slučaj kada smo igrali u Beču", naglasio je Brnović.

Prednost Crne Gore trebalo bi da bude i domaći teren, ali nakon onoga što se dogodilo na posljednjem meču sa navijačkom podrškom, pitanje je da li pune tribine zaista predstavljaju dodatni impuls nacionalnoj selekciji.

"Još razmišljam o tome kako smo izgubili taj bod protiv Rusije", priznao je Brnović.

"Bila bi drugačija priča sada samo da je ostalo 0:0, imali bismo isti broj bodova kao Švedska i Rusija. Nadam se da će navijači pružiti podršku. Moramo svi da razmišljamo pozitivno i damo sve što imamo za pobjedu. Da li će to biti dovoljno, vidjećemo. Ako budu bolji, čestitaćemo im", zaključio je crnogorski selektor.

Bonus video: