Srpski fudbaleri se bezbijedno vratili; Karadžić: Edi Rama je gospodin čovjek

0 komentar(a)
Autobus Srbije u Tirani, Foto: Beta-AP
Autobus Srbije u Tirani, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.10.2015. 08:08h

Fudbalska reprezentacija Srbije bezbijedno se u toku noći vratila kući iz Albanije, gdje je savladala selekciju te zemlje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Komesar za bezbijednost Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Milivoj Mirkov zahvalio se Albaniji na profesionalno odrađenom poslu.

"Ako izuzmemo jedan izolovan incident, možemo reći da je krajnje profesionalno odrađeno sve što je dogovoreno. Ukupan utisak je pozitivan i zahvalio bih se domaćinima za sve što su uradili da naš boravak u Albaniji bude bezbijedan", rekao je Mirkov agenciji Beta.

Srpske fudbaleri imali su neprijatnost na početku boravka u Albaniji, pošto je autobus koji ih je vozio od aerodroma u Tiranu pogođen kamenom.

Prema riječima Mirkova, FSS je zahtijevao da se zbog toga pruže dodatne mjere obezbeđenja, a da srpska delegacija u suprotnom neće otići na stadion.

"Oni su to, naravno, veoma ozbiljno shvatili i preduzeli sve mjere, kao što se i moglo vidjeti. Krajnje profesionalno su odradili transport do stadiona", kazao je Mirkov.

Osim tog incidenta, više ih nije bilo, kako u prijestonici Albanije, gde su srpski fudbaleri prošetali ulicama oko hotela gdje su bili smješteni, tako i u Elbasanu na samoj utakmici.

Srpska delegacija je uz veliko obezbjeđenje lokalne policije iz Tirane u Elbasan došla glavnom saobraćajnicom, koja je bila potpuno blokirana.

Nakon utakmice u četvrtak uveče, povratak je organizovan lokalnim putem preko Drača do aerodroma u Tirani, a tokom vožnje koja je trajala više od dva sata takođe nije bilo incidenata, pa su se fudbaleri Srbije u 4.20 sljeteli na beogradski aerodrom.

Ljajić: Ostavili smo srce na terenu

Strijelac drugog i asistent prvog gola Adem Ljajić ocijenio je da je tim igrao jako dobro.

"Utakmica je bila jako dobra, odigrali smo dobro, dali smo svoj maksimum, ostavili smo srce na terenu, kako se to kaže, i na kraju ostvarili željeni rezultat. Bili smo bolji tokom cijele utakmice, gol je visio u vazduhu, osjećali smo da možemo da ga damo i na kraju smo ga dali", rekao je Ljajić.

On je dao gol poslije kontranapada i dugačkog sprinta.

"Dobro, to je šlag na tortu, ali sam srećniji zbog asistencije, jer više volim da namjestim nego da dam gol. Znali smo da će biti ovako i da će biti veliki pritisak, ali mislim da smo bolja ekipa od njih i ako igramo ovako kao što smo igrali danas i damo svoj maksimum, možemo sa svima da se nosimo. Imamo dobre igrače i samo treba da se to skupi u dobru cjelinu", rekao je Ljajić.

Povratnik u reprezentaciju Miralem Sulejmani rekao je da je najvažnije da je na kraju pobijedio fudbal.

"Utakmica je bila teška, obje ekipe su igrale jako. Dali smo dva gola na kraju i obezbijedili pobjedu koja je veoma bitna za nas i naš narod...Atmosfera je bila korektna sa obje strane, svi su bili korektni i na kraju je pobijedio fudbal, to je najbitnije", rekao je Sulejmani.

Nemanja Matić smatra da je u pobJedi u Elbasanu presudio kvalitet srpskog tima, istakavši da on i saigrači nisu željeli da budu "klovnovi na slavlju Albanaca".

"Albanci su slavili i prije nego što je počela utakmica. Na kraju je presudio naš kvalitet i zasluženo smo pobijedili", rekao je Matić.

On je naveo da nije bilo lako odigrati utakmicu zbog velikog pritiska kojem je bio izložen tim.

"To se vidjelo na početku meča, jer smo bili bojažljivi. Drago mi je zbog našeg naroda što smo pobijedili, bar dijelom smo uspjeli da vratimo vjeru u fudbal. Pokazali smo zrelost i ovim putem treba da nastavimo", kazao je Matić, dodajući da ostaje žal za prvenstvom Evrope zbog slabih rezultata u prethodnim kvalifikacionim mečevima.

"Naravno da žalim, daćemo sve od sebe da u narednim utakmicama pokažemo da Srbija zna da igra fudbal. Narod treba da nas podrži, jer bez toga ne možemo ništa. Svi zajedno treba da se promijenimo", zaključio je Matić.

Karadžić: Rama je stoički podnio poraz

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić pohvalio je premijera Albanije Edija Ramu, rekavši da je stojički podnio poraz u fudbalskoj utakmici dvije zemlje.

"Rama je sjajan, gospodin čovjek. Tražio je da se sa mnom slika na poluvremenu. Čestitao je poslije utakmice, rekao je da je to fudbal, stojički je sve podnio", rekao je Karadžić novinarima u Elbasanu.

Karadžić je u društvu Rame i prvog čovjeka Fudbalskog saveza Albanije Armandom Dukom gledao utakmicu.

"Poraz im je teško pao jer bi se sa neriješenim rezultatom plasirali na Evropsko prvenstvo. Sada im je taj put mnogo otežan", naveo je Karadžić.

On je ocijenio da je Srbija pokazala da joj je mjesto na kontinentalnom šampionatu, na kom ipak neće učestvovati.

"Ova pobjeda treba da bude početak jednog novog ciklusa i kretanja prema Svjetskom prvenstvu. Imamo sve uslove za to, fond i kvalitet igrača da mislim da ćemo definitivno riješiti pitanje rezultata reprezentacije", kazao je prvi čovjek FSS-a.

Prema njegovim riječima, rezultati A selekcije su jedina mana FSS-a.

"To je jedino što u Fudbalskom savezu Srbije nismo kvalitetno uradili i svakako da će to biti prioritet u našem budućem radu", rekao je Karadžić.

Kada je riječ o učešću u kvalifikacijama, Karadžić je kazao da bi srpskom fudbalu bilo mnogo bolje da se nije desio incident na prvoj utakmici Albanije i Srbije, koji je prekinut kada se nad terenom pojavio dron sa zastavom "velike Albanije".

"Treba svi da se opametimo. Da nije bilo drona u Beogradu, očito je da bi srpskom fudbalu i svima nama bilo mnogo bolje. Ova pobjeda je više od igre i fudbala, slavili su ljudi u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu. Ovaj rezultat ne smije da uzrokuje euforiju, treba da se spremimo za Portugal, da pokušamo da napunimo stadion i potvrdimo rezultat i priču da idemo naprijed", rekao je Karadžić.

Srbija je pobijedila sa 2:0 kolo pre kraja Grupe I kvalifikacija za Evropsko prvenstov i tako Albaniji umanjila šansu za direktan plasman na kontinentalni šampionat u Francuskoj.

Bonus video: