"Das team" ima dva razloga da zapne

"Austrija će biti u drugom šeširu na žrijebu za Euro ukoliko pobijedi Crnu Goru i Lihtenštajn, a to je ono što svi žele", kaže Alojz Čida, novinar agencije APA
2 komentar(a)
Austrija, Foto: Beta-AP
Austrija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.10.2015. 13:18h

Reprezentacija Austrije stiže u Podgoricu sa velikim motivom da zabilježi pobjedu, iako je već ostvarila plasman na Evropsko prvenstvo, a selektor Marsel Koler će eksperimente sa sastavom ostaviti tek za ponedjeljak, kada u Beču gostuje Lihtenštajn.

To je za „Vijesti” otkrio Alojz Čida, novinar agencije APA.

"Austrija je već izborila Euro, ali postoje makar dva velika razloga zbog kojih će Koler motivisati fudbalere da igraju na pobjedu u Podgorici", kaže Čida.

Prvi je žrijeb za Euro...

"Računica kaže da će reprezentacija biti u drugom šeširu ukoliko pobijedi Crnu Goru i Lihtenštajn. To je ono što svi žele, jer drugi šešir može da donese lakše protivnike na Euru nego treći".

Drugi motiv je rang-lista Fife...

"Ako pobijedi Crnu Goru i Lihtenštajn, vrlo vjerovatno da će Austrija biti među deset najboljih selekcija na listi Fife, što se nije dogodilo nikada u istoriji. Čak je i trenutno 11. mjesto najbolje na kojem je selekcija bila ikada plasirana", kaže Čida.

„Das Team”, dakle, igra najbolji fudbal u svojoj istoriji...

"Ne znam je li to prejaka konstatacija, ali niko ne pamti ovakve rezultate, ovakve igre i ovakav entuzijazam. Bila je euforija i 2008. godine, kada je Austrija organizovala Evropsko prvenstvo, ali su navijači tada znali da nemamo jak tim i da nećemo dogurati daleko. Sada je sve drugačije", ističe Čida.

Crna Gora će se sjutra veče hvatati za slamku, Austrija će se potruditi da tu slamku izmakne. I to sa najjačim timom.

"Selektor Koler je taj koji je promijenio mentalitet reprezentacije. On je apsolutni heroj nacije. Ugovor mu ističe nakon Evropskog prvenstva, a još nije potpisao novi. Piše se da ga želi Švajcarska, traži ga i Borusija Menhengladbah. On odugovlači, zato navijači nisu spokojni, traže od Saveza da „blindira” Kolera", kaže Čida.

Uprkos svemu, Austrijanci poštuju Crnu Goru.

"Iz svake izjave Kolera, Alabe, Janka i ostalih, vidi se poštovanje prema jakim individualnim kvalitetima koje ima Crna Gora. U Austriji su svjesni da ih u Podgorici čeka paklena atmosfera i veoma teška utakmica, ali će uraditi sve da nastave seriju", zaključuje Čida.

Bonus video: