Jirgen Klop u petak preuzima Liverpul

"Skaj sports" tvrdi da pregovori sa nekadašnjim trenerom Borusije Dortmund "dobro napreduju", i da bi predstavljanje Jirgena Klopa na "Enfild roudu" moglo da se obavi prije vikenda.
4 komentar(a)
Jirgen Klop, Foto: Reuters
Jirgen Klop, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2015. 06:51h

Čelnici Liverpula se nadaju da će u petak predstaviti Njemca Jirgena Klopa za novog trenera slavnog kluba iz grada Bitlsa, objavio je BBC.

Mjesto trenera "redsa" upražnjeno je od nedjelje popodne, kada je Brendan Rodžers dobio otkaz poslije tri i po godine na kormilu tima.

Nije mu pomogao remi protiv Evertona, ne bi mu pomogla ni pobjeda od 3:0 - jer, čelnici kluba su već donijeli odluku da ga smijene, ali su odlučili da sačekaju kraj gradskog derbija kako ne bi poremetili ekipu.

Jirgen Klop je ogroman favorit da preuzme njegovu stolicu, a neke engleske kladionice su trku za novog trenera "redsa" jutros uklonili iz ponude. Navodno, imenovanje Klopa je već - siguran fiks.

Drugi kandidat i drugi na listi prioriteta čelnika Liverpula, Italijan Karlo Anćeloti, polako ispada iz priče...

"Skaj sports" tvrdi da pregovori sa nekadašnjim trenerom Borusije Dortmund "dobro napreduju", i da bi predstavljanje Jirgena Klopa na "Enfild roudu" moglo da se obavi prije vikenda.

Njemac je, kako tvrde engleski mediji, "izuzetno otvoren za izazov u Liverpulu", a čelnici kluba su spremni da ispune njegov zahtjev o kontroli transfer-politike, dolaska i odlaska fudbalera.

Zajedno sa Klopom u Liverpul bi trebalo da stigne njegov dugogodišnji asistent, Željko Buvač, koji se još u subotu, dok je Rodžers spremao taktiku za Everton, pohvalio jednom mediju iz Banjaluke da su on i Klop već potpisali trogodišnji ugovor.

Poznat po nadimku "mozak", zbog vrsne taktičke potkovanosti, Buvač uživa veliko povjerenje Jirgena Klopa, koji ga je često opisivao kao "mastera" i njemu pripisivao većinu taktičkih odluka i inovacija u vođenju treninga.

Par je zajedno još od 1992. godine, kada su bili saigrači u Majncu. Klop je 2001. godine preuzeo Majnc i Buvača je imenovao za pomoćnika. Sa njima zajedno na "Enfild roudu" bi trebalo da radi Peter Kravic, stručnjak za video-analize koji nikad nije igrao profesionalni fudbal, ali se pokazao kao vrlo dobar dok je sa Klopom radio u Dortmundu.

"Liverpul je sličan Dortmundu - po navijačima, po atmosferi. Eto zašto je Jirgen Klop pravi čovjek za Liverpul", kazao je u izjavi za BBC bivši reprezentativac Njemačke Štefan Efenberg.

"Kada sam razgovarao sa Klopom prije nekoliko sedmica, rekao mi je da je spreman da preuzme klub koji trenutno nije na evropskom vrhu. Želi da izgradi nešto, da kreira nešto. Tada sam zapravo shvatio da je samo pitanje dana kada će preuzeti Liverpul", dodao je Efenberg.

Klop je preuzeo Borusiju Dortmund u maju 2008. godine i već 2011. je odveo do titule prvaka Bundeslige, koju su "milioneri" čekali devet godina.

Naredne sezone, 2012, Klop je napravio korak više - osvojio je duplu-krunu u konkurenciji mnogo bogatijeg Bajerna, da bi vrhunac njegove misije na "Signal Iduna parku" bio plasman u finale Lige šampiona 2013, kada je poražen od Bajerna 2:1.

Bonus video: