Nikolić: Rusi su skloniji kiksu od Šveđana

"Ipak, u ovom finišu, Rusija igra možda najbolji fudbal od svih reprezentacija u grupi", ističe vezista BATE-a
63 pregleda 5 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2015. 17:56h

Dvije utakmice, šest bodova - bio je radni zadatak "hrabrih sokola" na okupljanju početkom septembra, uoči mečeva sa Lihtenštajnom i Moldavijom. Planirano - ostvareno.

Mjesec kasnije, iako Austrija i Rusija, posljednji rivali u kvalifikacijama za Euro, ni izbliza ne spadaju u fudbalsku "boraniju" poput prethodnih protivnika, cilj se ne mijenja.

"Nakon prethodna dva meča i dvije pobjede, atmosfera u ekipi je dobra, što nam daje za pravo da se nadamo da u finišu ovog ciklusa možemo da napravimo rezultate koji bi nas odveli u baraž", sa iskustvom igranja u Ligi šampiona, rječit je vezista reprezentacije i BATE Borisova Nemanja Nikolić.

No, sa šest bodova, "sokoli" bi sklopili samo jednu stranu Rubikove kocke.

Da bi osvojili treće mjesto i vizu za baraž, moraju da navijaju za one najslabije, Lihtenštajn i Moldaviju, nadajući se da će podmetnuti klipove pod točkove Šveđana ili Rusa.

Čijem klizanju prije da se nadamo - "vikinga" ili "zbornaje"?

"Čini mi se da su Rusi skloniji kiksu, naročito zato što su u prvom meču sa Moldavcima na svom terenu igrali neriješeno", podsjeća Nikolić, ali i upozorava:

"Ipak, u ovom finišu, Rusija igra možda najbolji fudbal od svih reprezentacija u grupi".

Odmorimo glavu od kalkulacija i posvetimo se prvom protivniku.

Austrijanci su hit kompletnih kvalifikacija, reprezentacija od koje su samo Englezi osvojili više bodova (24 -22).

U posljednjih 15 mečeva, koji pokrivaju vremenski raspon od dvije godine, "Das Team" je poražen jedan jedini put, i to od Brazila u prijateljskom susretu.

Za rivale, zastrašujući bilans. Olakšavajuća okolnost je da je selekcija alpske države već osigurala prvo mjesto i učešće na Evropskom prvenstvu.

Da li zbog toga možemo očekivati da će nam Austrija dati popust i da neće igrati punom snagom?

"Sumnjam u to", odmahuje glavom Nikolić, gledajući u genetsku kartu Austrijanaca.

"Njihov mentalitet tako nešto ne dozvoljava. Mislim da će igrati sa 100 odsto snage".

A kako protivnici prolaze kada Austrija igra kako zna, neka posvjedoči tabela grupe G, na kojoj tim Marsela Kolera iz osam mečeva ima 22 boda, uz gol razliku 16:3.

"Primaju malo, postižu puno golova. Njihovi najbolji igrači su zvijezde njemačke Bundes lige. Izdvaja se David Alaba, ali su opasni i drugi, poput Arnautovića, koji nam je stvorio dosta problema u prvom meču".

Bili opasni ili ne, uzmaka nema.

"Moramo da im od starta stavimo do znanja ko je domaćin, kome više trebaju bodovi. Treba da pokažemo više želje od njih. Jaki su, ali i mi imamo svoje adute".

Među tim adutima je i činjenica da su većina onih od čijeg fudbalskog umijeća zavisi igra "sokola" standardni u svojim klubovima.

"Selektor je na slatkim mukama, jer ima veći izbor fudbalera koji nastupaju na najvišem nivou i imaju više samopouzdanja. Nadam se da ćemo iskoristiti prvu ili drugu šansu, jer je to jako važno u ovakvim mečevima. Mislim da neće biti mnogo prilika protiv Austrije".

Prilike se ne čekaju, već stvaraju - Crna Gora u petak na stadionu pod Goricom hvata posljednji let za Francusku...

Bonus video: