Fudbalski oktobarfest

2 komentar(a)
Atletiko - Real, Foto: Reuters
Atletiko - Real, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2015. 08:35h

Oktobarski vikend uoči reprezentativne pauze gotovo po tradiciji obiluje velikim derbijima, u najjačim evropskim ligama.

Iako je sezona još u povoju, teško da će se do maja naredne godine u jednom danu (nedjelja, 4. oktobar) igrati toliko spektakularnih utakmica. Biće to pravi fudbalski Oktobarfest.

Atletiko - Real

Madridski derbi, jedan od najvećih sudara gradskih rivala u Evropi.

„Kolćonerosi” su prije dvije godine, u šampionskoj 2013/14, terorisali velikog protivnika, dobijali ga u prvenstvu, Kupu, uzeli mu sve, ili gotovo sve - osim Lige šampiona.

Od tog čuvenog finala u Lisabonu Real je počeo da vraća dugove. Iako je februara ove godine završio na patosu (4:0 za Atletiko) „kraljevski klub” je prošle sezone bio bolji od Atletika, eliminisao ga je i četvrtfinalu Lige šampiona.

Kao i obično, derbi može da usmjeri sezonu - Real je trenutno treći, Atletiko peti, no razlika je samo dva boda. Duel na „Visente Kalderonu” igra se u nedjelju, u 20.30.

Bajern - Borusija Dortmund

Duel dva najveća njemačka kluba, repriza finala Lige šampiona sa „Vemblija” 2013. godine. Okršaj koji je u posljednjih pet-šest godina ponovo dobio smisao koji je imao nekada...

U odnosu na minule sezone, sada je jedna bitna razlika - na klupi Borusije više nema Jirgena Klopa, tvorca velikog uzleta “milionera”.

Zlobnici će reći da Bajern još nije stigao da ga pokupi, nakon što je od velikog rivala uzeo sve najbolje - Gecea, pa Levandovskog... Čak je i mjesto sportskog direktora Bavaraca rezervisano za ikonu Borusije, Matijasa Zamera.

Njemački fudbalski “superklasik” je pravi primjer kako se rival može pobijediti - novcem, ali se „milioneri” na predaju. Uoči derbija koji se igra u nedjelju u 17.30 časova Borusija je druga na tabeli, sa četiri boda manje od Bajerna.

Arsenal - Mančester junajted

Tradicionalni engleski klubovi, sudar timova čije je rivalstvo obilježilo jednu epohu.

Razvili su ga ser Aleks Ferguson i Arsen Venger. Krajem 20. i početkom 21. vijeka ovaj okršaj na Ostrvu je bio doslovno više od fudbala. Kada je Junajted 2003. godine prekinuo Arsenalovu seriju od 49 utakmica bez poraza, Ferguson je na putu ka svlačionici gađan picom od strane fudbalera Arsenala.

U međuvremenu, Ferguson je otišao, engleskim fudbalom zavladali ruski i arapski novac (Čelsi, Mančester siti), ali su Junajted i Arsenal i dalje veliki rivali.

Posebno ovog vikenda (nedjelja, 17 časova), kada su „đavoli” prvi na tabeli, a „tobdžije” imaju tri boda manje.

Milan - Napoli

Kada je Dijego Armando Maradona krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog vijeka odveo Napolitance do dvije titule šampiona Serije A, rivalitet sa Milanom (velikim, holandskim Milanom) dostigao je neslućene visine.

Obično je posmatran kao sudar bogatog sjevera i siromašnog juga, što i nije bilo daleko od istine.

Danas, 25 godina kasnije, Napoli je 10, a Milan 11. na tabeli. Derbi je ipak zadržao dio nekadašnjeg šmeka... Utakmica se igra na “San Siru”, u nedjelju u 20.45.

PSŽ - Marsej

Najveći francuski derbi. Tenzije između dva kluba, između različitih gradova - prijestonog Pariza i lučkog Marseja uvijek su bile visoke, a atmosfera na stadionu podgrijana do krajnjih granica.

Stvari se nisu mnogo promijenile ni kada je PSŽ prije tri godine pao u ruke arapskih šeika, kada se finansijski i rezultatski odvojio od Marseja, prešao u viši dom francuskog i evropskog fudbala.

Štaviše, mržnja navijača koji dolaze sa juga sada je još izraženija prema „zlatnim momcima Pariza”, kako je igrače PSŽ-a podrugljivo nazivao Englez Džoe Barton, dok je nosio dres Olimpika.

PSŽ je prvi i ima čak 12 bodova više od Marseja, ali derbi je derbi... (nedjelja, 21 sat).

Sevilja - Barselona

Ponos Andaluzije protiv ponosa Katalonije. U današnjoj ravni, utakmica ima i evropske obrise - to je, naime, duel aktuelnog pobjednika Lige šampiona i Lige Evrope.

Barsa i Sevilja igrali su ovog ljeta za trofej Superkupa Evrope, u Tbilisiju, i pokazali kakav su spektakl spremni da prirede - u regularnom toku je bilo 4:4, da bi Barsa pobjedonosni gol dala u produžecima.

Na posljednjih pet međusobnih duela dva tima viđeno je čak 28 golova - preko pet po utakmici. Prošlogodišnja, svemirska Barselona okliznula se u Andaluziji i umalo izgubila titulu (2:2).

Sevilja je novu sezonu počela očajno (tek je 16. na tabeli), Barselona će igrati bez povrijeđenog Lea Mesija, ali svejedno - spektakl je zagarantovan.

Everton - Liverpul

Derbi Mersisajda, vatrena utakmica, ali i jedan od najgospodskijih evropskih gradskih derbija - dešavalo se, naime, da otac u crvenom dresu Liverpula na utakmicu povede sina obučenog u plavi dres Evertona.

Utakmica je posebno značajna za „redse”, čiji je trener Brendan Rodžers pod velikim pritiskom nakon lošeg početka sezone (nedjelja, 14.30).

Bonus video: