Na široj listi kandidata za Zlatnu loptu 59 igrača

0 komentar(a)
FIFA Zlatna lopta, Foto: Reuters
FIFA Zlatna lopta, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2015. 08:02h

Sa oznakom „ekskluzivno“, El mundo deportivo je iz srca Katalonije objavio širu listu kandidata za Zlatnu loptu, za koju sportski dnevnik tvrdi da je „iscurila“ direktno iz Fife.

Na spisku, koji predvode jedini osvajači laskavog priznanja Kristijano Ronaldo (2013, 2014) i favorit broj jedan Leo Mesi (2010-2012), su 59 imena, među njima najviše iz evropskog šampiona Barselone i Reala – po sedam.

Uz Mesija, „blau granu“ predstavljaju Klaudio Bravo, Havijer Maskerano, Andres Inijesta (2010. godine bio drugi, a dvije godine kasnije treći u izboru), Ivan Rakitić, Nejmar i Luis Suarez.

„Kraljevski klub“ pored Ronalda zastupaju Geret Bejl, Karim Benzema, Serhio Ramos, Toni Kros, Luka Modrić i Hames Rodrigez.

Na spisku su i šestorica igrača iz prošlosezonskog sastava Juventusa koji je igrao finale Lige šampiona (Pogba, Kjelini, Morata, Vidal, Pirlo, Tevez), te petorica članova Bajerna (Levandovski, Roben, Alaba, Miler i Nojer).

Očekivano, nisu zanemareni ni Ibrahimović, Kavani, Pastore, Jaja Ture, Aguero, Kosta, Azar...

Među 59 nominovanih fudbalera samo dvojica nisu makar pola sezone proveli u nekoj od pet najjačih evropskih liga – Meksikanac Andres Guardado (PSV), Urugvajac Karlos Sančez (River Plata) i Peruanac Paolo Gerero (Korintijans/Flamengo).

Fifa je sredinom septembra najavila da će svečanost dodjele Zlatne lopte organizovati 11. septembra, a da će kraći spisak sa 23 kandidata biti objavljen tokom oktobra.

Bonus video: