Osam trenera i njihove čudne zabrane

Pročitajte šta su svojim igračima branili Aleks Ferguson, Arsen Venger, Đovani Trapatoni..., šta je uticalo na tim Rejmona Domeneka, kakvu je strahovladu uveo Paolo di Kanio...
88 pregleda 6 komentar(a)
Aleks Ferguson, Foto: Reuters
Aleks Ferguson, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2015. 10:39h

Kada rezultati nisu baš najbolji, fudbalski treneri posegnu za čudnim strategijama van terena. Treniraju strogoću nad svojim izabranicima, a ovih osam stratega se istaklo nekim čudnim zahtjevima.

1. Aleks Ferguson - kopačke u boji

Tokom 2010. godine, legendarnom Škotu je prekipjelo da gleda “kanarince” na terenu. Zbog toga je svojim pulenima naredio da bace kopačke u bojama i rekao im da svi moraju da igraju u crnoj obući.

2. Dejvid Mojes - čips

Još jedan Škot, nasljednik Fergusona na klupi Junajteda, takođe je volio da trenira strogoću. Zabranio je igračima da veče pred utakmice jedu niskomasni čips, što je bila tradicija u klubu. Rio Ferdinand je nazvao odluku “kontroverznom i neprofesionalnom”. Da je tako nešto rekao za Fergija, vjerovatno bi mu letjela kopačka u glavu. Kao Dejvidu Bekamu. I to vjerovatno crna...

3. Arsen Venger - čokoladice “mars”

Kada je došao sredinom 90-ih godina, francuski strateg je počeo da mijenja pravila u Arsenalu. Jedno od prvih je bilo zabrana čokoladica “mars”, a ukinuo je i tradiciju da igrači puše i piju pivo pred utakmicu.

4. Rejmon Domenek - neće škorpiju u timu

Nekadašnji selektor Francuske je bio opčinjen horoskopom. I to do te mjere da je odlučio da igrače koji su škorpije u znaku ne zove u nacionalni tim, jer je smatrao da donose negativnu energiju u tim. Horoskop je “oduvao” Robera Piresa iz “trikolora”.

5. Huande Ramos - “jafa keks”

Kada je stigao u Totenhem, Huande Ramos je zabranio igračima da jedu “jafa keks”, jer je bio ubijeđen da se od njega goje. Sparsi su između treninga znali da skoknu da kupe kolačić koji je obožavan na našim prostorima, ali je bivši trener Sevilje prekinuo tu praksu.

6. Nil Lenon - vunene kape

“Ne želim da igrači treniraju sa vunenim kapama, jer ne mogu da ih nose na utakmicama”, rekao je kontroverzni lik iz Sjeverne Irske kada je postao menadžer Boltona.

Da stvar bude čudnija, na narednom treningu je baš njegovu riđu kosu skrivala vunena kapa! Da se vidi ko je gazda...

7. Đovani Trapatoni - pečurke

Kada su reprezentativci Republike Irske počeli da se žale na bolove u stomaku tokom utakmice, legendarnom Trapu nije bilo potrebno mišljenje doktora - samoinicijativno je zabranio izabranicima da dan prije meča jedu pečurke.

8. Paolo di Kanio - a šta je bilo dozvoljeno?

Epizoda duga pet mjeseci na klupi Sanderlenda je bila jedna od najčudnijih u istoriji fudbala.

Simpatizer fašizma je uveo strahovladu “crnim mačkama” - zabranio im je kečap, kafu, majonez, gazirana pića, sladoled, mobilne telefone, a otišao je i korak dalje, jer im nije dao da se šale, ogovaraju i pjevaju pod tušem!

Dobro je da je izdržao i tih pet mjeseci...

Bonus video: