Krivični proces protiv Blatera jer je dao Platiniju dva miliona franaka?

Predsjednik Fife se tereti za nesavjesno upravljanje i prisvajanje sredstava, a osumnjičen je i da je dva miliona franaka “nelojalno platio” predsjedniku Uefe Mišelu Platiniju!
1 komentar(a)
Blater, Foto: Reuters
Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.09.2015. 17:09h

Glavni državni tužilac Švajcarske je objavio da je otvorio krivični proces protiv Sepa Blatera.

Predsjednik Fife se tereti za nesavjesno upravljanje i prisvajanje sredstava, a osumnjičen je i da je dva miliona franaka “nelojalno platio” predsjedniku Uefe Mišelu Platiniju!

Blater je danas saslušan, a iz njegove kancelarije je uzeta sva dokumentacija.

Po švajcarskom pravu, pod nelojalnim plaćanjem se smatra svaka uplata koja nije u najboljem interesu poslodavca - u ovom slučaju Fife.

Blaterov advokat je negirao bilo kakvu krivicu, a Platini je dao iskaz kao svjedok. Legendarni francuski fudbaler je novac od Fife primao od januara 1999. do juna 2002. godine, kada je bio Blaterov savjetnik.

Odlazeći čelnik svjetske kuće fudbala je optužen i za ugovore o prenosima Svjetskog prvenstva, koje je 2005. potpisao sa Džekom Vornerom.

“Postoji sumnja da je, u implementaciji ovog sporazuma, Jozef Blater prekršio fiducijarne obaveze i radio protiv interesa Fife”, piše u saopštenju Tužilaštva.

Blater je saslušan danas, nakon sjednice Izvršnog komiteta svjetske kuće fudbala. Trebalo je da održi konferenciju za medije poslije IO, ali je ona prvo odložena, a zatim i otkazana.

On je prva osoba protiv koje su švajcarske vlasti zvanično pokrenule istragu. Sve je krenulo zbog sumnji u namještanje izbora za domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine i optužbi za pranje novca prilikom kandidatura Rusije i Katara.

“Od 27. maja, FIFA sarađuje sa glavnim državnim tužiocem Švajcarske i ispunili smo sve zahtjeve za davanje dokumentacije. Predstavnici Tužilaštva su i danas bili u sjedištu Fife, sproveli intervjue i prikupili dokumenta. Više nećemo ništa komentarisati, jer je istraga i dalje aktivna”, stoji u saopštenju Fife.

Bonus video: