Za koga je Barselona – Kataloniju ili Španiju

A Barselona, kao klub, možda nema zvaničan stav, na memorandumu i uz pečat, ali natpis na tribinama „Nou kampa“ - „Mas que un club“ - uvijek je, i uvijek će, simbolizovati katalonski ponos i otpor, bez obzira na ishod izbora.
132 pregleda 11 komentar(a)
Detalj sa stadiona FK Barselona, Foto: Beta/AP
Detalj sa stadiona FK Barselona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.09.2015. 13:11h

U nedjelju se održavaju izbori za parlament Katalonije, a pobjeda suverenističkih partija bila bi, po mišljenju analitičara, veliki korak ka nezavisnosti ove španske pokrajine, koja bi, u tom slučaju, mogla da se proglasi i bez referenduma.

U takvom trenutku, predstavnici independista očekuju podršku institucije koja je simbol Katalonije - fudbalskog kluba Barselona.

Većina navijača Barselone je davno odlučila šta želi i gdje želi da živi. Gotovo na svakoj utakmici na Nou kampu u 17. minutu i 14. sekundi oba poluvremena sa tribina se čuje skandiranje Kataloniji. Brojke simbolizuju godinu kada je sadašnja pokrajina prvi put pripojena Španiji.

Iz kluba, međutim, otvorena podrška opciji nezavisnosti - izostaje.

„Mi nećemo ulaziti u kampanju. Izvan smo toga kao klub. Svako od nas ima mišljenje o ovom važnom pitanju, ali političari žele da sakupe glasove, a Barselona će ostati neutralna po ovom pitanju, kao i uvijek“, rekao je Đozep Marija Bartomeu, predsjednik Barselone.

Bartomeu je, međutim, jedan od potpisnika zahtjeva da se Kataloniji dozvoli organizacija referenduma o nezavisnosi.

Sport i politika duboko su povezani u ovom slučaju. Nekoliko dana pred izbore iz španskih sportskih institucija čuju se prijeteće poruke, i klubu i navijačima.

„Ako Katalonija proglasi nezavisnost, katalonski klubovi neće moći da igraju u španskoj ligi. Zakoni su jasni - u španskim takmičenjima mogu da igraju samo klubovi iz Španije, a jedini ustupak u zakonu napravljen je za klubove iz Andore“, rekao je Havijer Tebas, predsjednik Španske profesionalne lige.

A na pitanje šta misli o mogućnosti da Barselona ne igra špansku ligu, Luis Enrike je odgovorio:

„U ovoj fazi života ne zamišljam ništa. Okrenut sa utakmici sa Seltom“.

Španski ministar sporta Migel Kardenal bio je slikovit, kada je navijačima predstavio mišljenje o tome šta bi nezavisnost Katalonije donijela Barseloni.

„Jasno je da klub iz zemlje od osam miliona stanovnika ne bi mogao da postane šampion Evrope. Barselona bi bila kao Seltik - simpatičan klub, sa velikim brojem navijača, koji igra osminu, ili najviše četvrtfinale Lige šampiona“, kazao je Kardenal.

Predsjednik Barselone na ove riječi odgovorio je da razumije šta znači politička kampanja, ponoviši da klub neće ulaziti u te priče.

U priču je, međutim, ušao Pep Gvardiola, koji je kao igrač i trener u Barsi proveo 23 godine, tako što je ušao na listu kandidata suverenističke koalicije na predstojećim izborima. Đerar Pike je, takođe, više puta isticao svoj katalonski identitet i posredno se odredio kojoj opciji pripada.

A Barselona, kao klub, možda nema zvaničan stav, na memorandumu i uz pečat, ali natpis na tribinama „Nou kampa“ - „Mas que un club“ - uvijek je, i uvijek će, simbolizovati katalonski ponos i otpor, bez obzira na ishod izbora.

Marejev poziv Škotima

Nije, naravno, prvi put da se u važnim trenucima za jedan narod i njegovu sudbinu traži podrška poznatih sportista.

Prošle godine Endi Marej dva dana pred referendum o nezavisnosti Škotske pozvao je zemljake da zaokruže „da“, ali njegov poziv nije pomogao suverenističkoj opciji - Škotska je ostala dio Velike Britanije.

Uprkos pozivu za nezavinost, Marej je ostao simbol i škotskog i britanskog sporta. Nedavno je, baš na njegov zahtjev, Dejvis kup selekcija Velike Britanije igrala polufinale sa Argentintom u Glazgovu.

I mi smo imali takvo iskustvo 2006. godine, kada su kampanju za nezavisnost podržali naši poznati sportisti, poput Dejana Savićevića i Peđe Mijatovića.

Bonus video: