Ferguson: Trenirao sam samo četvoricu igrača koji su bili svjetska klasa

"To su igrači koji su pravili razliku i dokazi postoje", kazao je 73-godišnji Ferguson gostujući u emisiji BBC-ja "Fudbal fokus".
11 komentar(a)
Aleks Ferguson, Foto: Reuters
Aleks Ferguson, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2015. 08:20h

Legendarni trener Mančester junajteda ser Aleks Ferguson otkrio je da je za 26 nezaboravnih godina na "Old trafordu" trenirao samo četiri fudbalera koji mogu da se nazovu "suvom svjetskom klasom".

Škot je sa Mančester junajtedom osvojio dvije Lige šampiona i 13 titula Premijer lige prije nego što je 2013. godine odlučio da se povuče.

"To su igrači koji su pravili razliku i dokazi postoje", kazao je 73-godišnji Ferguson gostujući u emisiji BBC-ja "Fudbal fokus".

Erik Kantona, Rajan Gigs, Pol Skols i Kristijano Ronaldo su četvorica od preko 500 fudbalera koje je Ferguson izdvojio u svojoj istorijskoj eri na klupi Mančester junajteda.

"Kantonu smo doveli iz Lidsa i bio nam je kao 'katalizator' - njegovo prisustvo na terenu i sposobnost da daje golove odmah nam je omogućilo da osvojimo titulu, te 1992. godine", istakao je Ferguson.

"Skols i Gigs nisu bili samo fantastični igrači. Njih je, naime, krasila dugovječnost. Mnogo godina su igrali na veoma visokom nivou".

"Naravno, tu je i Kristijano Ronaldo, koji je genije od fudbalera", opisao je Ferguson.

Nekadašnji trener Mančester junajteda naveo je i Vejna Runija, Dejvida Bekama, Roja Kina, Karlosa Tevesa, Rija Ferdinanda i Petera Šmajhela kao "vrhunske fudbalere".

"Ipak, Kantona, Gigs, Skols i Ronaldo se izdižu iznad ostalih", poentirao je Ferguson, koji sada obavlja ulogu direktora Mančester junajteda i predavača na Harvardovoj biznis školi.

Planirao sam da me zamijeni Gvardiola, Mojes je bio tek šesti izbor

Fergi je juče predstavio i svoju novu knjigu "Leading", u kojoj je naveo da je prvi na njegovoj listi želja za novog trenera Junajteda bio Pep Gvardiola, a da su četvorica ostalih bili zauzeti u to vrijeme, pa je izbor pao na tek šestog kandidata - Dejvida Mojesa.

"Zamolio sam Gvardiolu da me pozove prije nego što prihvati ponudu nekog drugog kluba, ali on to nije učinio i preuzeo je Bajern Minhen u julu 2013. godine. Kada smo počeli proces traženja moje zamjene, napravili smo listu od nekoliko vrlo poželjnih kandidata, ali oni nisu bili slobodni", naveo je Ferguson.

"Bilo je očigledno da je Žoze Morinjo dao riječ Romanu Abramoviču da će se vratiti u Čelsi, a da će ga Karlo Anćeloti zamijeniti u Real Madridu. Takođe, znali smo i da je Jirgen Klop srećan u Borusiji Dortmund i da će potpisati novi ugovor. U isto vrijeme, Luj van Gal je rekao da će voditi reprezentaciju Holandije na Svjetskom prvenstvu 2014. godine", rekao je Ferguson.

Izbor je pao na Mojesa, koji je otpušten nakon samo 10 mjeseci.

"Imao je konstantno dobre rezultate u Evertonu i dug staž - 11 godina je pokazivao želju. Nažalost, nekako nije uspjelo, ali proces je bio dobar",

Bonus video: