Kion: Žalim što nisam imao priliku da igram protiv Koste

"Volio bih da imam priliku da ga čuvam i da mu pokažem da mene ne može da zlostavlja. Kosta ima crni pojas iz mračnih vještina", kazao je Kion
1 komentar(a)
Dijego Kosta, Foto: Beta/AP
Dijego Kosta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.09.2015. 16:48h

Dijego Kosta je odavno protiv sebe okrenuo pola fudbalske Evrope, a kakvo umijeće posjeduje u namjeri da isprovocira isključenje protivnika vidjelo se u subotu u derbiju između Čelsija i Arsenala.

Nova žrtva je štoper "tobdžija" Gabrijel Paulista, koji je poslije višeminutnog koškanja pred očima sudije Majka Dina pokušao da petom udari Kostu...

Najnovija dešavanja natjerala su bivšeg štopera Arsenala Martina Kiona da se prisjeti vremena kada je igrao, pa je zažalio što nije u mogućnosti da ima okršaje sa Špancem brazilskog porijekla.

"Ponekad mi bude krivo što ne mogu da igram protiv nekih današnjih fudbalera, a jedan od njih je Kosta. Volio bih da imam priliku da ga čuvam i da mu pokažem da mene ne može da zlostavlja. Kosta ima crni pojas iz mračnih vještina. On razmišlja o svojim protivnicima isto koliko i o samoj utakmici. Stalno se trudi da ih isprovocira. Pada na njih, grebe, viče... Ne ostavlja ih na miru i uvijek njegova mora da bude posljednja", rekao je Kion.

Očigledno je dobro izanalizirao ponašanje napadača "plavaca".

"Prije će udariti šamar nego pesnicom, prije će povući rukama, nego udariti laktom, ali najviše će koristiti riječi i unositi se protivniku u lice, jer to svakoga nervira. Uvijek je na ivici i zna kako da ga ne uhvate sudije. Nikada nisam igrao protiv igrača koji toliko da protivnik dobije crveni karton. Kreg Belami je bio brbljiv, Mik Harford bi te gazio u svakom trenutku, Alan Širer je znao kako da koristi ruke... Ali, nijedan od njih nije trčao kod sudije i tražio isključenje rivala. I ja sam volio fizički kontakt tokom igre, znao sam da uđem jače u duel nego što je dozvoljeno, ali nikada nisam provocirao crveni karton za protivničkog igrača".

Kion je kao dobar primjer kontrolisanja Koste naveo štopere Mančester sitija Vensana Kompanija i Elijakima Mangalu.

"Oni su bili fizički dominantni protiv njega. Ja bih uradio isto. Ne bih se povlačio i pokazao mu da ga se bojim. Pokušao bih da budem jači i da se ponašam isto kao on. Ako ti padneš i ja ću. I ostaću na zemlji koliko god je potrebno da bi sudija reagovao", naveo je Kion, poznat kao defanzivac koji nije strahovao ni od čega, pogotovo dok je igrao u tandemu sa Tonijem Adamsom.

Kionov finiš karijeru pamtiće se i po okršaju protiv Mančester junajteda na "Old trafordu" u sezoni 2003/04. kada je skrivio penal, a onda napao Ruda van Nistelroja nakon što je ovaj promašio sa 11 metara.

Bonus video: