Ko je specijalista za neuspjeh?

Londonski derbi Čelsi - Arsenal (danas, 13.45) je zbog loših odnosa dva trenera, Vengera i Murinja, mnogo više od obične utakmice
0 komentar(a)
Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 10:53h

Odguravanje, čupanje za kravatu, verbalne provokacije... Teško da u svijetu fudbala postoje treneri koji teže mogu da podnesu jedan drugog - Žoze Murinjo i Arsen Venger.

Njihovo „rivalstvo” traje skoro deceniju i za engleske medije je postalo epsko.

"On je specijalista za neuspjehe", govorio je Portugalac.

"Sa njim više ne polemišem", više puta je odgovarao Francuz.

Jednom je nadimak - Specijalni, a drugom - Profesor. Za obojicu je zajedničko to što su u gadnom sosu, iako je tek početak sezone.

Čelsi i Arsenal igraju danas (13.45) u Zapadnom Londonu derbi šestog kola Primer lige i žele da se iskupe za očajan start sezone.

„Plavci”, aktuelni šampioni, osvojili su svega četiri boda u prvih pet kola, što je najgori start kluba od davne 1988. godine. Za liderom, Mančester sitijem, Čelsi već kasni - 11 bodova.

Arsenal nije počeo baš tako loše u prvenstvu (10 bodova, minus pet u odnosu na Siti), ali su navijači uračunali Vengeru druge „grijehe” - šokantan poraz od Dinama u Zagrebu u prvom kolu Lige šampiona (srijeda), te decenijski post kada je u pitanju titula.

Zahvalni su mu za stare zasluge, ali mu već dvije godine poručuju - odlazi!

Može li Francuz konačno da krene na nešto veliko mogao bi da odgonetne i današnji duel protiv starog „neprijatelja”, kojeg je ljetos u Komjuniti šildu dobio prvi put u 14. pokušaju.

"Da li ću se rukovati sa njim (Murinjom)? Ne želim da pričam o tome, on nije u mom fokusu", kazao je Venger, koji je u Zagrebu odmarao pet fudbalera za današnji derbi (Čeh, Monreal, Kokelan, Volkot i Ramzi), zbog čega je naišao na salve osuda engleskih medija, ali i sopstvenih navijača.

"Ovo je velika utakmica, a pozicija Čelsija na tabeli nije od velikog značaja za ovaj meč", dodao je Francuz.

Možda i prvi put u trenerskoj karijeri Murinjo se suočio sa takvom krizom rezultata, zbog čega je minulih dana zaratio sa medijima.

"Tvoje pitanje je glupo", odgovorio je novinaru BBC-ja.

Portugalac je, uprkos svemu, u dobroj kondiciji.

"I kad dobijam i kada gubim, ja sam veliki menadžer!"

Na kraju, poručuje:

"Pobjeda nad Arsenalom označiće kraj naše noćne more".

Bonus video: