Top 10 stvari koje nam otkriva biografija Stivena Džerarda

A onda su počeli da se javljaju engleski klubovi. Najkonkretniji su bili iz Totenhema, ali sam odmah odbio, pošto ne bi mogao da igram u ligi protiv mog Liverpula", izjavila je legenda "Kopa"
333 pregleda 2 komentar(a)
Džerard, Foto: REUTERS
Džerard, Foto: REUTERS
Ažurirano: 16.09.2015. 11:25h

Stiven Džerard, legendarni kapiten Liverpula, a sada fudbaler LA Galaxy-a, objaviće svoju autobiografiju pod nazivom "Moja priča".

Legendarna osmica Liverpula je omogućila medijima da "zavire" u knjigu, a ovo su 10 najzanimljivijih stvari iz iste.

10. Krivi Beniteza za prodaju Ćabi Alonsa

Liverpul je prodao španskog vezistu Real Madridu za 30 miliona funti 2009. godine, a kapiten "crvenih" je za to optužio Rafu Beniteza.

"To je bila užasna odluka, da se Alonso proda za samo 30 miliona funti. Real Madrid, Bajern Minhen, Španija svi su osvajali titule sa Alonsom u timu. Za njegov odlazak striktno je kriv Rafa. Da ga nije izgurao iz tima, Alonso bi igrao još minimum 7 godina", navodi Stivi u svojoj biografiji.

Poznato je da je 2008. godine Benitez želio da proda Alonsa, kako bi napravio prostor za dovođenje Gereta Berija. Kako je taj transfer propao, Alonso je ostao u Liverpulu, odigravši možda i najbolju sezonu u godini kada je Liverpul bio blizu osvajanja titule. Španski vezista ipak nije bio srećan zbog tretmana, što je prouzrokovalo njegov transfer sljedeće sezone. Ostalo je istorija.

9. Rodžers ga je pitao da ubijedi Tonija Krosa da potpiše za Liverpul

Kada je postalo jasno da Bajern Minhen želi da proda talentovanog njemačkog fudbalera, Kros se našao na meti mnogih klubova.

Rodžers je mislio da Liverpul ima realne šanse da angažuje Krosa, zbog čega je i želio da u pregovorima učestvuje i sam Džerard.

"Bili smo previše optimistični te sezone sa željama u vezi transfera, tako je bili i oko dovođenja Tonija Krosa. I Brendan i ja smo se divili njegovom talentu, ali čim je Real Madrid ušao u priču znao sam da je svaki pokušaj suvišan".

8. Suarez ga savjetovao da sačuva Kutinja

Kutinjov talenat je još više došao do izražaja prelaskom Lusia Suareza u Barselonu.

Urugvajski napadač je na posljednjem treningu sa Liverpulom povukao Stivena sa strane i reako mu:"Sačuvaj ovog malog, u pitanju je potencijal super-zvijezde".

"Suarez i Kutinjo su bili u strašno dobrim odnosima. Svi Južnoamerikanci se drže zajedno, a Suarez je uzor mnogima. Luisova poruka je upravo ono što se podudaralo sa mojim mišljenjem o talentu Kutinja".

7. Sa Benitezom nikad nije imao dobar odnos

Pretpostavka da menadžer i kapiten tima poslije istorijskog osvajanja Lige šampiona 2005. godine imaju sjajan odnos je pogrešna. Istina je da su se Stivi i Rafa uvjek držali na distanci.

"Mislim da me Rafa Benitez nikad nije volio kao osobu. Nikada mi nije jasno zbog čega, ali taj animozitet je, barem se meni čini, ukorijenjen još prije susreta sa mnom", izjavio je Stiven.

"I dan danas se svakodnevno čujem sa svim bivšim menadžerima, koji su me trenirali u Liverpulu. Sa svima, sem sa Rafom".

6. Smatra da bi Murinjo bio savršen trener za Liverpul

Murinjo je probao da angažuje Džerarda čak tri puta, ali je kapiten Liverpula svaki put glatko odbijao ponude da napusti tim sa Enfild rouda i pređe u Čelzi.

"Svima je jasno da taktički, on može da postavi svoj tim da dobiju svaki meč. Borio se, napadao, parkirao autobus, ali uvjek je imao pobjednički mentalitet. A glavna osobina koja ga je krasila je specijalna povezanost sa igračima koje je trenirao. To možete da čujete od svakog igrača, svi su bili spremni da izginu za njega na terenu. Zato je on za mene idealna opcija za menadžera Liverpula".

5. Totenhem je probao da ga angažuje u januaru

Kapiten Liverpula je u januaru 2015. godine izjavio da napušta klub na kraju sezone. Za nastavak svoje igračke karijere je izabrao LA Galaxy, ali prije potpisivanja, brojni klubovi su ga kontaktirali.

"Prvo se javio Bešiktaš, koje je tada trenirao Slaven Bilić, pa onda Monako. Zatim je kontakt ostvaren i sa upravom PSŽ-a. Čak se i Dejvid Mojes javio, želeći da potpišem za njegov Real Sosijedad (Mojes je trenirao Everton, gradskog rivala Liverpula)", napisao je Džerard.

"A onda su počeli da se javljaju engleski klubovi. Najkonkretniji su bili iz Totenhema, ali sam odmah odbio, pošto ne bi mogao da igram u ligi protiv mog Liverpula", izjavila je legenda "Kopa".

4. Ostao bi u Liverpulu da mu je ponuđena uloga trenera

Odmah po odlasku, Džerard je otkrio da ne bi mogao da bude "igrač s klupe" ili starter na "malim" utakmicama. Međutim Stivi u autobiografiji otkriva, da bi potpisao novi ugovor da mu je ponuđena uloga trenera.

"Bio bih dobar timski igrač, dobra zamjena, a dobio bih i iskustvo za menadžera, koje novac ne može da kupi", navodi Džerard.

Liverpul je te sezone otpustio dobar dio stručnog štaba, i smatralo se da ima mjesta za kapitena.

3. Kapitenska traka Engleske mu je oduzeta u toaletu.

Kada je Stjuart Pirs privremeno preuzeo kormilo reprezentacije 2012. godine, jedna od prvih odluka "Psiho Pirsa" bila je da kapitensku traku oduzme Džerardu i da je Skotu Parkeru.

"Kada sam stigao u hotel na okupljanje reprezentacije, očekivao sam da će Pirs da me zove na razgovor. Do toga nije došlo iako su svi već uveliko govorili da je Parker novi kapiten. Iduće jutro prije treninga Stjuart me je bukvalno povukao za ruku pravo u toalet gdje mi je saopštio svoju odluku. Ne znam jel imao nešto protiv Liverpula, ili protiv mene, ali to je prilično čudan način".

2. Alonso je najbolji vezni sa kojim je ikada igrao

U jednom periodu ozbiljno je razmatrano da Liverpul ima najbolji vezni red na svijetu. Džerard, Alonso, Maskerano, Sisoko igrali su prelijep fudbal, i snažan fizički i potkovan tehnički. Upravo saradnja Alonsa i Džerarda na sredini je ono što je sredinu činilo najjačim oružjem Liverpula.

"Alonsova klasa se odmah vidjela 2004. godine, kada je Rafa pokazao brilijantost kupivši ga. Kasnije je isti Benitez pokazao dozu gluposti kada je odlučio da ga proda. Daleko najbolji saigrač sa kojim sam ikada igrao".

1. Ako ikada bude menadžer Liverpula, želi ili Alonsa ili Karagera kao pomoćnike

Mnogi predviđaju da će Stiven Džerard u jednom trenutku postati menadžer Liverpula. To se smatra prirodnim putem.

"Znam da je posao menadžera Liverpula ogromna odgovornost. Potreban je pravi čovjek sa pravim zaslugama. Ne znam hoće li doći taj dan, ali ako ikad dože moji asistenti moraju da budu Ćabi Alonso i Džejmi Karager. Obojca poznaju fudbal, posjeduju igračku intelgenciju, koju bi mogli da pretoče u taktiku".

Bonus video: