Hrvatska smijenila Nika Kovača

Po pisanju hrvatskih medija najozbiljniji kandidat za klupu je Ante Čačić
6 komentar(a)
Niko Kovač, Foto: Beta/AP
Niko Kovač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.09.2015. 11:15h

Misija Nika Kovača na klupi Hrvatske je očekivano okončana nakon dva neuspjeha u kvalifikacija protiv Azerbejdžana (0:0) i Norveške (0:1).

Hrvatski mediji prenose da je Kovač smijenjen na sjedinici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS), kao i da će narednih desetak dana biti poznato ime novog "izbornika".

A ako je vjerovati tim istim medijima, najozbiljniji kandidat da zamijeni Kovača je Ante Čačić, sadašnji trener Lokomotive iz Zagreba, koji je ranije bio u Dinamu.

"Sve što znam pročitao sam u medijima. Ako sam zaista ozbiljan kandidat, onda se ponosim time, godi mi da se moje ime pominje u tom kontekstu. Ali, niko od relevantnih ljudi iz HNS-a još nije sa mnom razgovarao i bilo bi neozbiljno od mene da sad nešto kažem", rekao je Čačić.

On, međutim, ima podršku Zdravka Mamića.

"Ako smo imali Slavena Bilića, Igora Štimca, Kovača, početnike, ne razumijem zašto bi sad Ante Čačić bio upitan kao čovjek s bogatim iskustvom", kazao je Mamić.

Čačić, ipak, nije jedini kandidat, jer se pominje i ime Roberta Prosinečkog (sada je selektor Azerbejdžana), kao i Aljoše Asanovića, Zlatka Kranjčara...

Vijest da je Čačić ozbiljan kandidat je šokirala "trenera svih trenea" MIroslava Ćira Blaževića.

"Zar da Čačić vodi ovakve svjetske klase? Zar niste čitali anketu "Jutarnjeg lista" gdje je publika rekla koga hoće za selektora. Ja sam vodeći, iza je Cico Kranjčar. Ali, ja neću... Neću, jer me nikad neće pozvati zato što su lukavi. Znaju da mogu da ih istjeram samo ako sam unutra, a ovako mogu samo da lajem. Nemam ništa protiv Čačića, kolege smo, ali selektor mora da bude čovjek od kapaciteta. Pa, ako je već Čačić tako dobar, zašto ga Mamić nije zadržao u Dinamu? Ne, šutnuo ga je i molio Zlatka Zahoviča da ga uzme. Ja imam pravo to da kažem, jer sam ja stvarao ovu reprezentaciju, ja sam joj gradio imidž, bio autoritet", istakao je Blažević i dodao:

"Kad ja uđem u svlačionicu, svi će ustati i stajati mirno. Jer u sebi će reći - taj zna", u svom stilu je zaključio popularni Ćiro.

Kovač je bio selektor od oktobra 2013. godine kada je zamijenio Štimca. Vodio je "vatrene" na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Smijenjen je nakon što je Hrvatska dovela u pitanje direktan plasman na Euro. Trenutno je trećeplasirana u grupi H sa bodom manje od Bugara na drugom mjestu, a tri od lidera Italije.

Bonus video: