Tračak nade ili definitivan oproštaj

"Očekujem tešku utakmicu, jer Moldavija na svom terenu igra veoma tvrdo i dobro se brani. Mogu da nam naprave dosta problema", rekao je selektor Crne Gore Branko Brnović
56 pregleda 15 komentar(a)
Branko Brnović i Vukašin Poleksić, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović i Vukašin Poleksić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2015. 21:18h

Crnogorski fudbaleri večeras su na stadionu Zimbrua u Kišinjevu, na kojem su marta 2013. godine zabilježili pobjedu koja ih je vinula na prvo mjesto kvalifikacione grupe za Mundijal, odradili posljednji trening pred sjutrašnji duel sa Moldavijom (20.45).

Dvije i po godine kasnije Crna Gora ne da ne igra za prvo mjesto u kvalifikaconoj grupi za Euro, već hvata posljednju slamku spasa da matematički ostane u igri uoči raspleta u oktobru.

Okolnosti su se, dakle, drastično promijenile, "sokoli" su tada letjeli visoko, sada su pali nisko, ali se traži isti rezultat.

Traži se potez sličan onom kada je Mirko Vučinić nekoliko minuta prije kraja pronašao rupu u moldavskoj odbrani za trijumf od 1:0.

Nijednom od tada Crna Gora nije pobijedila u gostima...

"Očekujem tešku utakmicu, jer Moldavija na svom terenu igra veoma tvrdo i dobro se brani. Mogu da nam naprave dosta problema, ali mi smo došli da osvojimo tri boda i nadam se da ćemo u tome uspjeti", rekao je selektor Crne Gore Brnović na pres-konferenciji u Kišinjevu, kojoj su prisustvovali samo moldavski novinari.

Imate li na raspolaganju kompletan tim?

"Svi igrači koji su stigli spremni su da igraju. To je situacija koju smo dugo čekali. Spremni smo da pružimo maksimum i osvojimo bodove po koje smo došli".

Ovo će biti četvrti meč dva tima u kratkom periodu. Koliko poznajete selekciju Moldavije?

"Već sam rekao da je Moldavija veoma opasan protivnik, naročito pred svojim navijačima. To je potvrdila i protiv Švedske i protiv Austrije. I jedna i druga selekcija su imale dosta sreće kada su pobijedile ovdje. Protivnika poznajemo dobro, znamo kako igraju. Kvalitet je na našoj strani i došli smo po tri boda i nadam se da ćemo taj cilj i ostvariti. Nadam se da će Moldavija pokazati kvalitet i uzeti neki bod, ali tek kada prođe utakmica sa nama".

Moldavija će vjerovatno igrati bez dva najbolja igrača Jonice i Epureanua. U njihovom odsustvu, od koga vam prijeti najveća opasnost?

"Radi se o zaista odličnim igračima koje neće biti lako nadoknaditi. Ovo naročito važi za Epureanua, koju je kapiten i pravi vođa ekipe. Na svim utakmicama se predstavio kao veoma dominantan igrač i neće biti lako naći pravu zamjenu za njega. Ipak, mi gledamo samo u svoj tim i kvalitet sa kojim raspolažemo".

Šta je cilj Crne Gore u posljednje tri utakmice u kvalifikacijama?

"Idemo utakmicu po utakmicu. Želimo tri boda protiv Moldavije, a onda nam je cilj da kroz utakmice sa Austrijom i Rusijom pokušamo da izborimo baraž. Nadam se da će i Moldavija napraviti dobre rezultate do kraja kvalfikacija, naročito sa Švedskom i Rusijom, jer bi nam to puno značilo", rekao je Brnović.

Poleksić vjeruje u pobjedu, Mandić još čeka dozvolu

Golman Vukašin Poleksić prisustvovao je pres-konferenciji, zajedno sa Brankom Brnovićem.

"Ne želim da pričam o pojedincima, jer je najveća snaga Moldavije kolektiv. Igraju veoma dobro pred svojim navijačima, ali vjerujem da imamo kvalitet da ih pobijedimo. Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu i to treba da potvrdimo na terenu", rekao je Poleksić.

Kako je saopšteno na sajtu FSCG, Staniša Mandić večeras do kraja treninga još nije dobio dozvolu Fife da nastupi protiv Moldavije, ali se u stručnom štabu nadaju da će sve biti regulisano do početka utakmice.

Navodi se i da teren u Kišinjevu opet nije u idealnom stanju, baš kao marta 2013. godine, ali da ovoga puta razlog nije kiša, već suša koja je pogodila region.

Kurtejan: Crnoj Gori neće biti lako

Moldavci su u problemima pred duel sa Crnom Gorom. Prije svega bodovnim (samo dva do sada, na tabeli su ispod Lihtenštajna), ali i kadrovskim - pod znakom pitanja je, naime, nastup najboljih ofanzivnih fudbalera.

"Naša igra mnogo zavisi od Gackana, Epureanua i Jonice. Nadam se da će se bar neko od njih oporaviti i da će igrati protiv Crne Gore", kazao je selektor Aleksandru Kurtejan.

Moldavci su u subotu pružili jak otpor Austriji u Beču (poraz 1:0).

"Kada smo koncentrisani i organizovani nikom nije lako protiv nas, pa neće biti ni Crnoj Gori", dodao je Kurtejan.

Bonus video: