Srbija koči Stanišu Mandića

Problem je papirologija - iz Fudbalskog saveza Srbije odbijaju da pošalju Fifi dokumenta neophoda za registraciju novog crnogorskog reprezentativca. Ovo može samo da odloži, nikako da spriječi Mandićev debi
129 komentar(a)
Staniša Mandić, Foto: Savo Prelević
Staniša Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2015. 22:14h

Fudbalski savez Srbije još nije poslao dokumenta Fifi neophodna za registraciju Staniše Mandića kao novog reprezentativca Crne Gore, zbog čega je nastup 20-godišnjeg Novljanina na predstojećim mečevima sa Lihtenštajnom i Moldavijom pod velikim znakom pitanja, saznaju "Vijesti".

Problem je, dakle, papirologija i sporni su samo septembarski mečevi.

U suštini, sve je čisto - Mandić je rođen u Herceg Novom, ima crnogorsko državljanstvo i crnogorski pasoš, nije nastupao za seniorsku reprezentaciju druge zemlje i može da obuče crveni dres.

Potrebno je, međutim, da Fifina pravna služba prikupi svu dokumentaciju i sredi papire vezane za Mandićev nastup u crnogorskoj reprezentaciji, s obzirom na to da je talentovani napadač u mlađim kategorijama nosio dres Srbije, i to ne tako davno, prije samo tri mjeseca...

Do utakmice sa Lihtenštajnom je, međutim, vrlo malo vremena, samo tri dana, a iz Fudbalskog saveza Srbije odbijaju da pošalju dokumentaciju Fifi vezanu za svog doskorašnjeg člana. Time mogu samo da odlože, ali nikako da spriječe nastup Staniše Mandića u dresu reprezentacije Crne Gore.

U pitanju su, kako saznajemo, najobičniji podaci o tome koliko je i u kojim sve kategorijama Mandić odigrao utakmica za mlađe selekcije Srbije. To je dokument koji treba da stigne u sjedište Fife sa pečatom FSS.

Srbi imaju rok od 30 dana da ga pošalju i ukoliko to ne urade u naredna dva dana, Mandić neće moći da igra protiv Lihtenštajna 5. septebra i četiri dana kasnije protiv Moldavije u Kišinjevu.

Njegov eventualni debi, u tom slučaju, bio bi pomjeren za oktobar i utakmice sa Austrijom u Podgorici i Rusijom u Sankt Peterburgu.

Do tada bi iz FSS već morali da pošalju Fifi neophodni dokument.

Odluka Staniše Mandića da zaigra za reprezentaciju Crne Gore izazvala je ovih dana buru reakcija u fudbalskoj Srbiji. Iz FSS ne žele tek tako da se odreknu fudbalera koji je ne tako davno odigrao važnu ulogu u senzacionalnom osvajanju zlatne medalje reprezentacije Srbije do 20 godina na Svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu.

Da li odugovlačenje FSS da pošalje dokumentaciju Fifi ima veze sa nedavnom izjavom Veljka Paunovića da će se "Srbija boriti za Mandićev ostanak", može samo da se nagađa...

"Bojim se da je to preuranjena odluka, jer Srbija i te kako računa na Stanišu. On je zlatni momak i nije trebalo da reaguje tako nakon prvog nepozivanja na jedan spisak. Mi ćemo se boriti za njegov ostanak", kazao je Paunović.

Najburnije je reagovao potpredjsednik FSS Savo Milošević, nekadašnji asistent u stručnom štabu reprezentacije Crne Gore, koji je Mandićevu odluku okarakterisao kao "sramotnu".

"Odlučio je da igra za zemlju koja mu je nedavno zabranila svečani doček u Herceg Novom", kazao je Milošević.

Ovakve izjave nisu pokolebale Stanišu Mandića, novog crnogorskog reprezentativca.

"Ništa ne može da poremeti moju odluku. Ona je konačna!"

Bonus video: