Budućnost i Zeta - za 1. mjesto, kao nekada

Derbi pod Goricom: Budućnost protiv Zete u 15.30 (TV Arenasport). OFK Titograd čeka Grbalj, Sutjeska u Danilovgradu (13.30). U 14. kolu igraju još Rudar - Mornar i Petrovac - Lovćen
226 pregleda 4 komentar(a)
Goran Milojko, Milivoje Raičević, Foto: Filip Roganović
Goran Milojko, Milivoje Raičević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.11.2018. 08:48h

Budućnost i Zeta danas će se barem na 90 minuta vratiti se u blisku prošlost, podsjetiti se na dane kada su njihovi dueli odlučivali o tituli, bili i više od fudbala.

Današnje utakmice domaćeg šampionata ne da nisu više, već su i “manje od fudbala”, pred nekoliko stotina navijača, ali će duel podgoričkih rivala barem ponuduti najviše što Telekom 1. CFL trenutno ima.

Na jednoj strani - Budućnost, lider na tabeli, sa najboljim timom i nekadašnjim selektorom Brankom Brnovićem na klupi, na drugoj Zeta - najmlađa, najperspektivnija, ali i najimpresivnija ekipa u ligi, koja nije poražena već 11 utakmica u oba takmičenja.

- Zeta je mlada, poletna ekipa, igra otvoreno, baš kao i mi. To nam odgovara i mislim da će biti pravi derbi - kaže Brnović.

Budućnost ima 25 bodova na vrhu, tri više od Sutjeske, Zete i OFK Titograda, koji su poravnati na drugom mjestu.

Sutjeska danas u 14. kolu gostuje Iskri u Danilovradu, a Titograd doćekuje Grbalj.

BRNOVIĆ: BIĆE GOLOVA, VAŽNO JE DA STVARAMO ŠANSE

Prije dva kola, uoči Brnovićevog dolaska, Budućnost je bila druga na tabeli, sada je prva, i to sa tri boda više, iako je to još daleko od onog što se očekuje od podgoričkog tima.

Sam podatak da lider daje manje od gola po meču (12, na 13 utakmica), dovoljno govori.

- Premalo se postiže golova, to sam rekao u startu, ali mi stvaramo šanse, što je najvažnije. Doći će golovi - protiv Lovćena smo promašili pet-šest zicera, njihovi igrači su spašavali sa gol-linije, nismo imali sreće. Mislim da je potrebno samo da ‘otčepi’ na nekoj utakmici, da krene, i onda će biti golova. Imamo dobre napadače, ulaze u šanse, neće ih gol, ali dešava se to - kaže Brnović.

Njegova ekipa je hendikepirana, nema najzvučnijeg ljetošnjeg pojačanja, Igora Ivanovića, koji je povrijeđen, nedostaje i reprezentativac Luka Mirković, dok su nastupi Draška Božovića i Dušana Bakića pod znakom pitanja.

- Imamo povrijeđene i rovite fudbalere, ali nema kukanja, onih 11 koji istrče na teren oni su najbolji u ovom trenutku - dodaje Brnović.

Dva tima sastala su se 52 puta u svim takmičenjima, Budućnost je slavila 27 puta, u 16 navrata je bilo neriješeno, uz devet pobjeda Zete.

Jedan od derbija, 16. septembra 2016. godine, odlučio je Milivoje Raičević, napadač Budućnosti, golom u 90. minutu.

- Nadam se da sada nećemo čekati toliko, da ćemo ranije riješiti utakmicu - kaže Raičević, koji se oporavio od povrede i polako se vraća u ritam.

- Sigurno je da se od mene očekuju bolje partije, ali bio sam dugo povrijeđen, nisam prošao pripreme sa ekipom. Sada se odlično osjećam i mislim da mogu mnogo da pomognem ekipi - ističe Raičević.

ĐURETIĆ: IMAĆEMO ŠTA DA POKAŽEMO

Zeta pod Goricom igra za prvo mjesto, ali je i rasterećena, opuštena...

- Momke uopšte ne opterećujem rezultatom, važno mi je samo da igraju što bolje - kaže trener Zete Dragoljub Đuretić.

Tako će biti i u derbiju...

- Budućnost je po imenima najjača ekipa u ligi, lider je na tabeli, glavni kandidat za titulu i favorit je protiv Zete. Favoriti, međutim, ne pobjeđuju uvijek, dolazimo da se nadigravamo, da se prikažemo publici u lijepom svijetlu, te da iz takve igre eventualno pokušamo da napravimo rezultat koji će nas zadovoljiti. Imali smo mikro-ciklus treninga od sedam dana, bez utakmica, momci su se malo odmorili i siguran sam da ćemo imati šta da pokažemo, a da će publika gledati pravi meč - poručuje Đuretić.

Goran Milojko vraća se u tim nakon suspenzije, nedostaje samo Stefan Vukčević.

- Prisustvo Milojka mnogo znači momcima, on je najiskusniji, zajedno sa Vujačićem, iako ima samo 24 godine.

PREKIDA LI OFK TITOGRAD CRNU SERIJU?

OFK Titograd nije dobio četiri utakmice u oba takmičenja, poražen je tri puta zaredom, uključujući i Kup. Na Stari aerodrom danas dolazi Grbalj, koji četiri utakmice u prvenstvu nije primio gol.

- Od momaka tražim da budu ono što žele za sebe. Ne za mene i klub, već lično za sebe. Da budu prava ekipa, koja prkosi, koja igra fudal na visokom nivou i ostvaruje rezultate. Sada treba da damo sve od sebe, da ostvarimo dobar rezultat i ponovo počnemo da pobjeđujemo - kaže trener Igor Pamić.

Sutjeska gostuje Iskri, koju je nedavno pobijedila 7:1 u dvomeču Kupa, a koja već šest utakmica ne zna za pobjedu...

- Ne bi smjeli da nas zavaraju utakmice u Kupu, jer Iskra je odlična ekipa. Siguran sam, međutim, da ako mi budemo pokazali svoje pravo lice i igrali našu igru, uz malo sreće, da ćemo doći do željenog rezultata - poručuje bek Sutjeske Dragan Grivić.

Nema plate? Kao mlad sam i po pola godine igrao bez para

Zeta je najmlađa ekipa u ligi, igra sjajan fudbal uprkos finansijskim problemima u klubu, ali se trener Budućnosti Branku Brnoviću ne sviđaju priče o kašnjenju plata, nedostatku sredstava, o neodlasku na pripreme...

- Iz srca čestitam Zeti na rezultatima do sada, ali mislim da se digla prevelika fama o tome da igraju bez para, da plate kasne... Igrao sam i ja po šest mjeseci bez plate kada sam bio mlađi, pa se nisam bunio. To su mladi igrači, željni afirmacije, koji imaju talenat i žele da naprave nešto u svojim karijerama. To kažem i mojim igračima: ‘Ako vam je cilj da ostanete u Budućnosti ili bilo gdje u Crnogorskoj ligi, onda treba da ostavite fudbal’ - kazao je Brnović.

PAROVI 14. KOLA

OFK Titograd - Grbalj (13:30 h)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

Iskra Sutjeska (13:30 h)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Rudar - Mornar (13:30 h)

Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

Petrovac - Lovćen (13:30 h)

Sudija: Milovan Milačić (Kotor)

Budućnost - Zeta (15:30 TV)

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

Bonus video: