Atletiko otvoreno prijeti Barsi i Realu

0 komentar(a)
Savić, Foto: Reuters
Savić, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2015. 09:44h

Kao i prethodnih desetak godina, Primera počinje pitanjem – ko će na kraju slaviti u trci udvoje, Real ili Barselona, a može li Atletiko da pokvari planove najvećim klubovima, kao što je uradio prije dvije sezone?

Prvi put se, međutim, dogodilo da su „kolčonerosi“ tokom pauze ukrali šou šampionima u trošenju novca. Atletiko je, na papiru, nikad jači, sa velikim brojem igrača koji u svakom trenutku mogu ne samo da budu prvotimci, već i da naprave razliku.

Prvi put u Simeonevoj eri, Atletiko se potpuno otvorio u prelaznom roku i potrošio, za sada, najviše novca za doveđenje igrača, znatno pojačavši konkurenciju. Jačanje ekipe koštalo je 126 miliona eura.

U napadu je novo lice Džekson Martinez (35 miliona, Porto), tu su i Lusijano Vijeto (20 miliona, Viljareal) i Fereira Karasko (20 miliona, Monako), kao bočni ofanzivni igrači. Odbranu je popunio naš Stefan Savić (25 miliona, Fiorentina), a na lijevom beku sada je povratnik Felipe Luis (Čelsi, 16 miliona eura).

Odlazak Mandžukića u Juventus i Alvervirelda u Totenhem je, bez sumnje, višestruko nadoknađen, a jedino pitanje je kako će se osjetiti odsustvo Arde Turana, koji je otišao u Barselonu i počeće da igra u januaru.

Simeone je svjestan snage svog tima, čini se kao nikad ranije, ali je, ipak, ulogu favorita prepustio Realu i Barseloni.

"U ovom trenutku, od nas su u Evropi jači samo Real, Barselona, Čelsi i Bajern", rekao je nedavno Simeone.

Real je ovog ljeta napravio samo jednu veliku promjenu u klubu, ali promjenu koja bi mogla da bude tektonska – umjesto Anćelotija došao je Rafa Benitez, trener potpuno drugačijeg profila i mentaliteta od skorašnjih prethodnika.

Pomalo namćor, često previše ozbiljan i studiozan, a najmanje glamurozan, bez obzira na CV i trofeje, Benites od starta nije miljenik medija, koji su prvih dana više pisali o tome kako se ne slaže sa Ronaldom i ostalim zvijezdama, nego o tome kakav će Real biti u sezoni 2015/16.

Sada se već piše o tome da njegov Real nije dovoljno dobar, posebno nakon blijede uvertire za sezonu, protiv Galatasaraja na Bernabeuu...

"Nije ovo igra koju želim. Bilo je dobrih stvari, ali i grešaka koje se ponavljaju", priznao je Benitez.

Mediji posebno ističu probleme u napadu i slab golgeterski učinak Ronalda, Benzeme i Bejla u predsezoni. Uprkos tome, Benitez je najavio da neće biti pojačanja u napadu, pa bi Mateo Kovačić (35 miliona, Inter) i defanzivac Danilo (31,5 miliona, Porto) trebalo da budu jedina skupa pojačanja Reala ovog ljeta.

Barsa je možda i najveća misterija sezone. Katalonci su već u paklenom ritmu, odigrali su tri zvanična meča, od kojih su na jednom doživjeli šokantan poraz (Atletik Bilbao 0:4), ostavši bez šansi da 2015. godinu završe sa šest titula.

Tim je oslabljen nego prošle sezone, odlaskom Ćavija i Pedra, i zbog više sile – zabrane dovođenja igrača do januara, zbog kazne Fife. Početkom naredne godine pravo igranja steći će Arda Turan (34 miliona, Atletiko) i Aleiš Vidal (17 miliona, Sevilja), a do tada će važnu ulogu u katalonskom klubu imati medicinski tim, koji će morati da pruži sve od sebe u oporavku igrača, jer povreda bilo kog prvotimca, da ne govorimo o Mesiju, Nejmaru i Suarezu, mogla bi da uspori Barsu na svim frontovima.

Španska liga nije, po mnogima, najbolja u Evropi, samo zbog ova tri kluba. Godinama vrhunski fudbal igra Sevilja (sinoć na otvaranju remizirala u gostima sa Malagom - 0:0), tu su Valensija, Bilbao, Viljareal...

Ipak, titula ni ove sezone ne ide iz Madrida ili Barselone. Prošlo je 11 godina kada je slavila fudbalska „provincija“ (Valensija šampion 2004. godine, sa Benitezom na klupi), a od tada su klubovi iz prijestonica, španske i katalonske, utrošili milijarde eura da se to ponovo ne bi dogodilo...

Bez Ćavija i Kasiljasa

Ova sezona Primere biće pomalo i čudna – neće se biti lako navići da u el klasiku kapiten Barselone ne bude Ćavi, a na golu Reala ne stoji Kasiljas.

Dvije velike zvijezde, simboli fudbala u Španiji, krenuli su drugim stazama, pred kraj karijere.

Ćavi je mogao da ostane u Barsi do kad želi, izabrao je da ode u Katar – egzotiku i novac. Za prvi tim je igrao od 1998. godine.

Kasiljas je na golu Reala debitovao godinu kasnije. On je, s druge strane, želio da ostane, ali nije mogao, kao što prije nekoliko godina nije mogao ni Raul. Legendarni golman otišao je u Porto, u suzama se oprostivši od kraljevskog kluba.

I konačno, poslije 16 godina, od kada je Peđa Mijatović napustio Real, Crna Gora ima „ozbiljnog“ igrača u Primeri - Stefan Savić pojačao je Atletiko, došao u Simeonovo carstvo, što je dovoljna potvrda u kakvog je fudbalera izrastao 24-godišnji Mojkovčanin.

Bonus video: