Preokret Dinama u Elbasanu, Valensija blizu povratka u elitu

Ako se u revanšu ne dogodi iznenađenje, Španija će imati čak pet predstavnika u Ligi šampiona. Jer, Barselona, Real, Atletiko i Sevilja već čekaju u žrijebu.
7 komentar(a)
Valensija, Foto: Reuters
Valensija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.08.2015. 21:13h

Valensija je blizu povratka u Ligu šampiona, prvi put od 2012. godine, takmičenje u kojem je na prelazu u novi vijek dva puta zaredom igrala finale!

Četa Nuna Espirita Santa je na prepunoj "Mestalji" savladala Monako sa 3:1, pa se timu koji je prošle sezone stigao do četvrtfinala elitnog evropskog takmičenja sada smiješi Liga Evrope.

Rodrigo je već u 4. minutu nakon sjajnog dodavanja glavom Fegulija raspalio po lopti i doveo domaćina u vođstvo, ali je Hrvat Pašalić u 4. minutu nastavka iskoristio sjajan prodor Enrikea Tavaresa da izjednači na 1:1.

Činilo se tada da će "kneževi" ostvariti dobar rezultat pred revanš u Monte Karlu, ali u Španiji se, ipak, igra najbolji fudbal u Evropi - Pareho u 59. i Feguli u 86. minutu lansirali su "slijepe miševe" ka eliti.

Ako se u revanšu ne dogodi iznenađenje, Španija će imati čak pet predstavnika u Ligi šampiona. Jer, Barselona, Real, Atletiko i Sevilja već čekaju u žrijebu.

Na korak od Lige šampiona nakon prvih mečeva plej-of faze su Šahtjor i, ponovo - zagrebački Dinamo, koji je moćnim golom Pivarića u sudijskoj nadoknadi slavio sa 2:1 protiv albanskog Skenderbega u Elbasanu.

Dugo su Albanci sanjali prvi plasman u Ligu šampiona ikada (ovo je čak i prvi slučaj da se jedan albanski tim dočepa plej-of faze LŠ ili LE), čak do poluvremena, koje su završili vođstvom pogotkom Škembija u 37. minutu. Zagrepčani su, ipak, imali kvalitet više, što su potvrdili u nastavku golovima Sudanija i Pivarića.

Bečki Rapid na rasprodatom "Prateru" nije uspio da uspori Šahtjor, koji je pogotkom Marlosa minut prije kraja prvog dijela stigao u predvorje elite.

A na dobrom putu da napravi senzaciju i plasira se u Ligu šampiona je Makabi Tel Aviv, nesuđenog selektora Crne Gore Slaviše Jokanovića, koji je protiv Bazela na "St.Jakobu" izborio fenomenalnih 2:2 golom glavom Zehavija u šestom minutu sudijske nadoknade!

Isti igrač doveo je Izraelce u vođstvo u 31. minutu nakon uvježbane akcije poslije skraćenog kornera, ali su Švajcarci preko Delgata (penal) i Embola dva minuta prije kraja preokrenuli na 2:1. Činilo se da imaju dobar rezultat pred revanš, a onda ih je šokirao Zehavija...

Drhtaće i Seltik, koji je dva puta imao po dva gola razlike protiv Malmea, ali je slavio "samo" 3:2. Šveđani su u prethodnoj rundi kući nadoknadili minus od dva gola razlike protiv Salcburga, sada će pokušati da nadoknade gol zaostatka...

Gol koji je tim iz grada Zlatana Ibrahimovića ostavio u igri za plasman u LŠ, dao je Berget u 5. minutu sudijske nadoknade.

Revanši su naredne sedmice, kada će se i obaviti žrijeb grupne faze Lige šampiona za sezonu 2015/16.

Rezultati:

Bazel - Makabi Tel Aviv 2:2

Delgado 39 pen, Embolo 88 - Zehavi 31, 90+6.

Seltik - Malme 3:2

Grifins 3, 62, Briton 10 - Berget 52, 90+5.

Rapid - Šahtjor 0:1

Marlos 44.

Skenderbeg - Dinamo Zagreb 1:2.

Škembi 37 - Sudani 66, Pivarić 90+3.

Valensija - Monako 3:1

Rodrigo 4, Pareho 59, Feguli 86 - Pašalić 49.

Utorak:

Astana - APOEL 1:0 (1:0)

BATE - Partizan 1:0 (0:0)

Lacio - Bajer Leverkuzen 1:0 (0:0)

Mančester junajted - Briž 3:1 (2:1)

Sporting - CSKA Moskva 2:1 (1:1)

Bonus video: