Didije Drogba, oproštaj velikana: Davao je golove i prekidao ratove

Didije Drogba, čovjek koji je donio prvu evropsku klupsku titulu na “Stamford bridž” i u London, juče je zvanično završio karijeru, dugu 20 godina
129 pregleda 1 komentar(a)
Drogba, Foto: BETA AP
Drogba, Foto: BETA AP
Ažurirano: 23.11.2018. 11:35h

Žorž Vea je najbolji afrički fudbaler svih vremena, jedini igrač sa Crnog kontinenta, koji je, zvanično, bio i najbolji na svijetu.

Za navijače Čelsija, međutim, simbol afričkog fudbala samo je Didije Drogba.

Čovjek koji je donio prvu evropsku klupsku titulu na “Stamford bridž” i u London od juče je zvanično završio karijeru, dugu 20 godina.

Nekadašnji kapiten i napadač Obale Slonovače je u dva navrata nastupao za “plavce” i za klub je postigao 164 gola iz 381 meča u svim takmičenjima, osvojivši četiri Premijer lige, a 2012. i najznačajniji trofej - Ligu šampiona.

Posljednjih 18 mjeseci proveo je u Finiks Rajzingu, američkom drugoligašu, čiji je i suvlasnik.

"Kada pomislim na 20 godina profesionalne karijere, ne mogu biti ponosniji na ono što sam uradio kao igrač, ali i kakav sam čovjek postao", oglasio se 40-godišnji Drogba na društvenim mrežama. Drogba je kasno postao dio velike fudbalske scene, tek sa 23 godine, kada je došao u Gengan iz drugoligaša Le Mana, januara 2002.

Eksplodirao je u Olimpik Marseju, odakle ga je Žoze Murinjo

doveo u Čelsi da zajedno sanjaju velike snove.

Za prvih osam godina u londonskom klubu osvojio je tri Premijer lige, četiri FA kupa i dva Liga kupa. Najbolji strijelac lige bio je u sezonama 2005/06. i 2009/10. Nakon prvog odlaska sa “Stamford bridža” 2012, neposredno nakon što je srušio Bajern u Minhenu, šest mjeseci igrao je za kineski Šangaj Šenhua, a potom godinu i po za Galatasaraj. Kada je izgledalo da je njegova karijera gotova, još jednom je stigao Murinjov poziv, za povratak u Čelsi i još jednu trofejnu sezonu - četvrtu Premijer ligu i treći Liga kup.

Definitivno je napustio engleski i evropski fudbal, kao jedan od najboljih golgetera 21. vijeka, nastavio da igra u Montrealu u MLS ligi, prije nego što je u Finiksu odlučio da se povuče...

Tito, nadimak koji je dobio od majke po Josipu Brozu, i kako su ga zvali u djetinjstvu i najbliži prijatelji, kao šestogodišnjak je napustio Obalu Slonovače, preselio se kod ujaka u Francusku...

"Sa 11 godina sam počeo da igram fudbal na poziciji desnog beka u Dankeru, na sjeveru Francuske. Postizao sam dosta golova i tako sam u sljedećem klubu počeo da igram napadača. Slao sam pisma prvoligaškim timovima u nadi da će me zvati na probu. Nisam dobijao odgovore, ali nisam odustao. Kada sam dobio poziv Le Mana odmah sam ga prihvatio, dok je Marsej oduvijek bio moj san i 2003. se ostvario".

U avgustu 2011. u duelu sa Noričom, Drogba se onesvijestio i prebačen je u bolnicu. Devet mjeseci kasnije donio je Čelsiju trofej Lige šampiona. Prvo je golom pet minuta prije kraja donio produžetak, a zatim i postigao odlučujući pogodak u penal-ruletu sa Bajernom u Minhenu.

"Sezona nije dobro počela za mene, pretrpio sam nekoliko povreda. Šansa koja mi je pružena u najznačajnijem danu u istoriji kluba bila je najbolji momenat u dresu Čelsija".

Najvažniji momenat u životu, ipak, je ostvario van terena. Kada je Obala Slonovače obezbijedila nastup na Mundijalu u Njemačkoj, Drogba se obratio sunarodnicima sa molbom da prekinu krvavi građanski rat, koji je trajao od 2002. - u roku od sedam dana želja mu je bila uslišena.

"Prije svega ja sam ljudsko biće, čovjek. Stalo mi je do moje države i uradio sam ono što sam morao. Ona je podijeljena, a jedino što nas spaja je fudbal".

Reprezentaciju je vodio do tri Svjetska prvenstva, a za nacionalni tim je postigao 65 golova u 105 nastupa. Proglašavan je za najboljeg igrača Afrike dva puta.

"Nikada nisam sanjao da ću biti kapiten reprezentacije i voditi je do tri Mundijala. Mogao sam da igram za Francusku ali sva dostignuća sa Obalom Slonovače mi govore da sam postupio ispravno".

Murinjo mu je promijenio život

Žoze Murinjo je 2004. godine doveo Drogbu iz Marseja u Čelsi.

Napadač sa Obale Slonovače zahvalan je portugalskom treneru do kraja života,

"Kada vam neko da šansu da kupite nekog od najboljih svjetskih napadača, a vi kažete ‘ne, ovo je igrač kojeg želim’, osjećate se posebnim. Uvijek sam pokušavao da mu uzvratim najbolje što mogu".

Murinjo mi je promijenio život. Rekao mi je da ako želim da budem najbolji, moram da igram u jednom od najboljih timova svijeta i sarađujem sa jednim od najboljih menadžera... - rekao je Drogba o Žozeu Murinju.

Bonus video: