Branko Bošković, reprezentativac tri države: Jednom je moralo da dođe i do te utakmice

"Drago mi je što u susret utakmici ne postoji neki poseban naboj, sem sportski koji mora da bude prisutan", kaže Bošković u intervjuu za “Vijesti”
359 pregleda 7 komentar(a)
Branko Bošković, Foto: Savo Prelević
Branko Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2018. 13:46h

Tri reprezentacije promijenio je Branko Bošković - igrao je za SR Jugoslaviju i Srbiju i Crnu Goru, onda i najduže za Crnu Goru.

U fudbalu je uradio gotovo sve što je želio, a četiri godine nakon što je završio igračku karijeru, dočekao je i istorijski meč Crne Gore i Srbije.

Emocije su stavljene na stranu, nekadašnji fudbaler Mogrena, Crvene zvezde, Pari Sen Žermena, Troe, američkog DC Junajteda i Rapida iz Beča najavljuje veliku fudbalsku borbu na stadionu pod Goricom 11. oktobra u 20.45.

"Treba da na sve ovo gledamo isključivo sa sportske strane, bez tenzija koje možda nosi duel. Do njega je jednom moralo da dođe, istorijski je, ali - ovo je samo sport, ovo je samo fudbal. Drago mi je što u susret utakmici ne postoji neki poseban naboj, sem sportski koji mora da bude prisutan", kaže Bošković u intervjuu za “Vijesti”.

Crna Gora ima nešto što Srbiji nedostaje, ali i obrnuto. Pojedinačni kvalitet je na strani “orlova” koje vodi Mladen Krstajić, ali čvrstina je ono što krasi “hrabre sokole” u eri Ljubiše Tumbakovića na klupi.

"Crna Gora je zrela reprezentacija. Mnogo jaka, posebno na svom terenu, gdje može sve. Mislim da će biti ravnopravan protivnik Srbiji, jer je krasi disciplina, čvrstina u igri... Srbija, s druge strane, ima kvalitet, ali vidim iz medija da klima oko nacionalnog tima nije najbolja još od odlaska selektora Slavoljuba Muslina, da jedan broj igrača ne dobija poziv, da javnost baš i ne vjeruje selektoru Krstajiću... Kada smo u pitanju mi, sve je drugačije: Crna Gora ima kult reprezentacije, ima ga od prvog dana postojanja, i to se ne mijenja bez obzira na to ko je selektor", ističe Bošković.

Ulogu favorita nije lako odrediti pred okršaj dvije ekipe koje su u prva dva kola Lige nacija osvojile po četiri boda.

"Srbija ima kvalitet više, a Crna Gora uz pomenutu disciplinu ima i dva igrača svjetskog kalibra - Stevana Jovetića i Stefana Savića. Nadam se da će zaigrati. Jovetić je fudbaler koji je spreman da stvori problem i najboljim odbranama na planeti, a ne srpskoj, dok je Savić stasao u vrhunskog defanzivca. Dajem malu prednost Srbiji, ima igrače ekstra klase poput Aleksandra Mitrovića, Adema Ljajića, Sergeja Milinković-Savića, Dušana Tadića... Ali, sa Savićem i Jovetićem u sastavu je to druga priča i Crna Gora može mnogo. Bilo bi dobro da zaigraju", kaže 38-godišnji Bošković.

Bošković je za Jugoslaviju debitovao 2002, godinu kasnije je igrao za Srbiju i Crnu Goru, a od 2007. do 2013. je nosio dres crnogorske selekcije.

"Debi u Jugoslaviji pamtim po imenima koja su me sačekala - Slaviši Jokanoviću, Vladimiru Jugoviću, Siniši Mihajloviću, Dejanu Stankoviću... U timu smo tada najmlađi bili Danko Lazović i ja. Imali smo odlične fudbalere, ali je uvijek nedostajalo nešto da pokažemo koliko možemo. Kada je Crna Gora u pitanju, teško je izabrati najvažnije momente, bilo je i utakmica poput Engleske na ‘Vembliju’, dvomeč sa Česima u baražu za EP, koji sam teško preživljavao zato što sam bio povrijeđen i sve sam gledao sa strane. Period u dresu Crne Gore ću najviše pamtiti po tome što smo zaista bili dobra grupa momaka. Svi smo u reprezentaciji bili kao jedan, a to je najbolji mogući osjećaj ", zaključio je Bošković.

Uloga sportskog direktora - radim ono što volim

Branko Bošković je trenutno u crnogorskom fudbalu - obavlja ulogu sportskog direktora Grblja.

"Grbalj je neka vrsta mog početka u novoj ulozi, tako je ispalo. Tu sam da prije svega pomognem prijatelju Nenadu Maslovaru i volim to da radim. Vjerujem da mogu da budem od koristi i mladim igračima, da im iskustvom i savjetima ukažem na neke stvari, ali i da im pomognem koliko mogu da naprave fudbalsku budućnost, s obzirom na to da sam dugo igrao u inostranstvu. U fudbalu sam cijeli život i drago mi je što ovaj posao počinjem u Crnoj Gori, jer je i moja igračka karijera krenula odavde. Jednostavno volim da sam pored terena, vidim sebe u ovoj ulozi, ali sviđa mi se i trenerski posao", rekao je Bošković, koji je sredinom devedesetih godina nosio dres Mogrena.

Zvezdin sudar sa realnošću na “Parku prinčeva”

Pari Sen Žermen i Crvena zvezda su klubovi koje veže Branko Bošković. Sa “Marakane” je 2003. otišao pravo na “Park prinčeva”, gdje je zadužio desetku, koju je prije njega nosio legendarni Ronaldinjo.

PSŽ i Zvezda prije dvije noći sastali su se u Ligi šampiona, Parižani su pobijedili sa 6:1, što je rezultat koji je malo koga iznenadio...

"Svi smo i prije meča znali kakav je odnos snaga i ko je Pari Sen Žermen u ovom trenutku u odnosu na Zvezdu. To je Liga šampiona, neka druga dimenzija takmičenja u kojem igraju top timovi. Zvezda je mogla da se uvjeri koliko su igrači tih top ekipa spremniji, brži i jednostavno - kvalitetniji. Nije me iznenadilo ono što se dogodilo, jer je razlika u kvalitetu zaista ogromna", jasan je Bošković.

Bonus video: