"Ubijao sam ljude, morao sam": Bivši as Liverpula dugo čuvao tajnu

On je u knjizi koju je objavio nedavno, pod nazivom "Život u džungli", otkrio da je tokom građanskog rata u Zimbabveu bio na bojnom polju i ubijao ljude
129 pregleda 3 komentar(a)
brus grobelar, Foto: Reuters
brus grobelar, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2018. 13:51h

Ljuibitelji fudbala, oni malo stariji, pamte Brusa Grobelara, jednu od kultnih figura engleskog fudbala 80-ih godina prošlog vijeka.

Grobelar je bio golman Liverpula, jedan od najboljih u Evrope, prvi koji je uveo neobičan stil branjenja penala, koji je 20-ak godina kasnije iskopirao Jirži Dudek, u nezaboravnom istanbulskom finalu Lige šampiona...

Malo ko je, međutim, znao da je Grobelar prije nego što je postao fudbaler bio vojnik i učesnik rata u Zimbabveu, gdje je proveo djetinjstvo i mladost.

On je u knjizi koju je objavio nedavno, pod nazivom "Život u džungli", otkrio da je tokom građanskog rata u Zimbabveu bio na bojnom polju i ubijao ljude.

"Iza osmjeha koji sam ima kriju se i mračne tajne", napisao je Grobelar, koji je rođen u Južnoj Africi.

Rat u Zimbabveu je trajao od 1969. do 1974. godine.

"Kada si vojnik - živiš da bi preživio. I ubijaš druge. Da, ubijao sam ljude. Sjećam se mog prvog ubistva. Još vidim te oči. Još čujem otkucaje mog srca i strah, ali morao sam da povučem obarač i pucam. Nisam osjećao ništa, samo olakšanje što je sve prošlo", napisao je Grobelar.

Po završetku rata, orišao je u Ameriku, počeo je ozbiljnije da se bavi fudbalom, a 1981. godine je došao u Liverpul.

Bonus video: