ZORAN MIRKOVIĆ ZA TV VIJESTI O DUELU CRNA GORA - SRBIJA

U nezgodnoj sam poziciji: Srbija je moja zemlja, a crnogorska reprezentacija moja druga kuća

“Mislim da je Crna Gora sazrela, da je mnogo čvršća nego na početku prošlog ciklusa. Napravljena je selekcija izuzetno kvalitetnih igrača. Jedina mana tog tima je ako u tom momentu nedostaju Jovetić i Savić”, kaže Mirković
82 pregleda 12 komentar(a)
zoran mirković ljubiša tumbaković, Foto: Filip Roganović
zoran mirković ljubiša tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.10.2018. 11:02h

Zoran Mirković je dvije i po godine bio važan dio crnogorske fudbalske priče.

U avgustu se vratio kući, u Partizan, a kada 11. oktobra na teren stadiona pod Goricom izađu reprezentativci Crne Gore i Srbije, imaće podijeljene emocije.

Bivši as Partizana, Juventusa i Fenerbahčea, te reprezentativac Jugoslavije, teško da će se opredijeliti za koga da navija – za nacionalni tim svoje zemlje, ili za selekciju čiji je donedavno bio član, a koju vodi njegov fudbalski mentor i veliki prijatelj Ljubiša Tumbaković.

“Ja sam u nezgodnoj poziciji. Srbija je moja zemlja, a crnogorska reprezentacija moja druga kuća. Ljubiša Tumbaković, moj veliki prijatelj, pa i više od toga, vodi Crnu Goru, ja sam do skoro sarađivao sa njim... Ne znam, neka pobijedi bolji”, kazao je Mirković za TV Vijesti.

Kako gledate na taj meč?

“Utakmica je takmičarska, veoma bitna za obje selekcije, a po svim ostalim elementima, ona bi trebalo da bude prijateljska, da ne kažem bratska. Mnogo fudbalera iz oba tima igraju ili su igrali zajedno, druže se i van terena, izuzetno poštuju”.

Kakvu utakmicu očekujete?

“Očekujem tvrdu utakmicu. Liga nacija je mini-takmičenje od šest utakmica, svaki bod je važan. Crna Gora i Srbija su u istoj situaciji, vjerujem da će oba tima igrati na pobjedu. Remi ne bi odgovarao nikome”.

Da li je Srbija, ipak, favorit i zbog kvaliteta, ali i zbog toga što će Crna Gora vjerovatno igrati bez Jovetića i Savića?

“Može se Srbiji dati uloga favorita, ali još nije sigurno da neće biti Jovetića i Savića. Ako ne budu igrali, biće to veliki hendikep za Crnu Goru”.

Šta bi, eventualno, mogla da bude prednost Crne Gore u tih 90 minuta?

“Možda neka mirnija situacija u ekipi i fudbalskom savezu, kao i domaći teren”.

Bili ste dvije i po godine dio crnogorskog tima. Kako gledate na taj period?

“Kad god pomislim na taj period osjetim posebnu emociju. Radio sam sa divnim saradnicima i ljudima, sa sjajnim momcima i odličnim igračima. Iznad nas je bio FSCG, koji je izuzetno organizovan, u kome se zna šta ko radi. Imali smo maksimalne uslove za rad i maksimalno poštovanje svih”.

Kakvo je vaše mišljenje o crnogorskoj selekciji, šta je glavna karakteristika ekipe?

“Crna Gora je čvrsta i disciplinovana selekcija, sa dva izuzetna igrača Jovetića i Savića, koji su stub tima. Ti je čvrst, organizovan i disciplinovan tim, žargonski rečeno – rival za izbjegavanje”.

Vjerujete li da Crna Gora može do velikog takmičenja, bez obzira na sve limite, posebno one koji su vezani za broj igrača, kandidata za najbolji tim?

“Mislim da je Crna Gora sazrela, da je mnogo čvršća nego na početku prošlog ciklusa. Napravljena je selekcija izuzetno kvalitetnih igrača. Jedina mana tog tima je ako u tom momentu nedostaju Jovetić i Savić”.

Igrali ste sa igračima iz Crne Gore, protiv njih, trenirali ste ih, trenirate ih i u klubu (Janković, Kosović, Šćekić). Ko je, po vašem mišljenju, najbolji crnogorski fudbaler svih vremena, a ko iz ove generacije?

“Dva najbolja igrača su, bez dileme, Predrag Mijatović i Dejan Savićević. Oni su i divne kolege i divni ljudi. Od aktuelnih reprezentativaca – Jovetić i Savić, ali moram se vratiti i malo unazad i pomenuti Mirka Vučinića”.

Kakvu atmosferu očekujete u Podgorici, pa narednog mjeseca u Beogradu?

“Siguran sam da će stadion biti pun, da će sve proteći u najboljem redu, u miru i prijateljstvu. Kako se budemo sastali sada u Podgorici da se i rastanemo, i kako se budemo sastali u Beogradu, da se tako i rastanemo”.

Preporučujemo za Vas