Azerbjedžan: Novinar prebijen na smrt, uhapšeni osumnjičeni

Alijev je umro u nedjelju u bolnici, nakon što ga je pretodnog dana, u subotu, napala i isprebijala grupa navijača lokalnog kluba
57 pregleda 3 komentar(a)
Rasim Alijev, Foto: Screenshot (YouTube)
Rasim Alijev, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.08.2015. 12:04h

Policija u Azerbejdžanu uhapsila je u ponedjeljak više osoba osumnjičenih da su teško isprebijali uglednog novinara Rasima Alijeva (31), koji je od posljedica preminuo u bolnici u Bakuu.

Alijev je umro u nedjelju u bolnici, nakon što ga je pretodnog dana, u subotu, napala i isprebijala grupa navijača lokalnog kluba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema navodima domaćih medija, koji se pozivaju na policijske izvore u Bakuu, jedan od uhapšenih je Elšan Ismajilov, rođak poznatog fudbalera lokalnog kluba Kubala Džavida Huseijinova.

Prije smrti, sam Alijev je u bolnici izjavio da su ga napali navijači Husejinova, zbog toga što je poznatog fudbalera kritikovao zbog njegovog ponašanja nakon utakmice Kubala protiv kiparskog kluba Apolon na Kipru, u kvalifikacijama za UEFA.

Husejinova je jedan grčki novinar nakon utakmice pitao zašto je izvadio i mahao sa zastavom Turske. Husejinov je, prema navodima medija, prvo odgovorio na ponižavajući način i imao veoma ružnu gestikulaciju rukama, potom dodajući da su Azerbejdžan i Turska dvije prijateljske zemlje.

Alijev je tim povodom, na svom Facebook profilu napisao da ne želi da ga „neko toliko nemoralan, drzak i nesposoban da kontroliše svoje ponašanje predstavlja na evropskim fudbalskim terenima.“

Alijev je za TV Mejdan rekao i da je nakon tog posta na Facebooku imao telefonski poziv od nekoga ko je tvrdio da je rođak Husejinova, koji je vikao na njega i psovao ga.

Husejinov, koji je i član reprezentacije Azerbjedžana, kasnije je pozvao Alijeva i rekao mu da mu prilikom reakcije u medijima nije bila namjera da bude uvredljiv prema grčkom novinaru, već da je jednostavno želio da naglasi bliskost tursko-azerbejdžanskih veza.

Čovjek, koji se u prvom pozivu predstavio kao rođak Husejinova, takođe je ponovo nazvao Alijeva, izvinio se za ponašanje u prvom pozivu i rekao da situaciju treba da "rasčiste uz čaj".

Alijev se na kraju sagalasio da se susretene sa njim. Nakon što je izašao iz automobila i rukovao se njim, Alijev je rekao da je iznenada napadnut s leđa i oboren na zemlju. Potom su ga šestorica muškaraca udarala i šutirala oko 40 sekundi, svi istovremeno. Kad su ga isprebijali oduzeli su mu novčanik i telefon i razbježali se u različitim pravcima.

Alijev je prebačen u bolnicu gdje su ljekari konstatovali da ima slomljena četri rebra, povredu uha, ali su naveli da nema nikakvih povreda unutrašnjih organa. Njegovo stanje se pak pogoršalo tokom noći i doktori su mu uklonili sljezinu. Takođe su potom pronašli i povrede na plućima.

Međunarodni pokret Sport za ljudska prava izdao je saopštenje u kojem su osudili napad i pozvali vlasti da „provedu potpunu i transprentnu istragu“ o smrti Alijeva.

Iz fudbalskog kluba Kubala juče je saopšteno da je fudbaler Džavid Huseijinov suspendovan do okončanja istrage. Huseijinov je dan ranije negirao da je na bilo koji način umiješan u napad na uglednog novinara.

Nezavisni i opozicioni novinari u Azerbejdžanu kažu da je rastući osjećaj nekaženjivosti za takve vrste napada osnovni uzrok iza prebijanja do smrti Rasima Alijeva.

Bonus video: