Mesi je odlaskom u Gabon potkopao kredibilitet kao ambasador UNICEF-a

„Preporučujemo mu da prestane da se zabavlja sa diktatorom i barem objavi saopštenje u kojem će tražiti da vladajući režim istraži brojna ubistva djece”, rekao je Tor Halvorsen, predsjednik Fondacije za ljudska prava
2 komentar(a)
Lionel Mesi i Ali Bongo, Foto: Reuters
Lionel Mesi i Ali Bongo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.08.2015. 09:26h

Posjeta Lionela Mesija Gabonu prošlog mjeseca digla je dosta medijske prašine. Tamo će se 2017. godine održati Afrički kup nacija, a Argentinac je postavio kamen temeljac.

Bio je u društvu predsjednika te države Alija Bonga, a kasnije je fotografisan u bolnici i restoranu u vlasništvu prvog čovjeka Gabona.

„Mesi je ozbiljno potkopao svoj kredibilitet kao UNICEF-ov ambasador. Preporučujemo mu da prestane da se zabavlja sa diktatorom i barem objavi saopštenje u kojem će tražiti da vladajući režim istraži brojna ubistva djece”, rekao je Tor Halvorsen, predsjednik Fondacije za ljudska prava.

Bongo je u prošlosti bio optužen za prevaru na izborima, za kršenje ljudskih prava, ali i za odbijanje provođenja istrage oko sumnjivih smrti djece.

„Kup nacija je ogroman trošak Gabonu, a 20 odsto populacije živi s dva dolara dnevno”, dodao je Halvorsen.

Tamošnja vlada demantovala je kako je Mesiju plaćeno milion dolara za dolazak, a Bongo je objasnio:

„Bio sam u Barseloni prije nekoliko godina i upoznao sam Mesija. Obećao mi je da će jednog dana doći u Librevil i samo je dokazao da je čovjek od riječi”.

Bonus video: