Bezbroj povreda nisu srušile Tumbakovićev sistem

Fudbalska reprezentacija Crne Gore osvojila četiri boda na startu Lige nacija, selektor Ljubiša Tumbaković poručuje: "Ne vidim razlog da napravimo korak nazad. Bez kompleksa ćemo ući u meč sa Srbijom i pokušati da igramo fudbal"
80 pregleda 7 komentar(a)
crna gora litvanija, Foto: Savo Prelević
crna gora litvanija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2018. 06:46h

Nema Ljubiša Tumbaković čarobni štapić, kao što ga nema nijedan trener, niti je trenerski čudvotorac, niti je crnogorska reprezentacija neko čudo od tima. Možda neće pobijediti Srbiju i Litvaniju narednog mjeseca, osvojiti C Ligu nacija, možda se neće plasirati na Evropsko prvenstvo...

Na osnovu prva dva meča u novom takmičarskom ciklusu sigurno je, međutim, da će Crna Gora, sa Tumbakovićem na klupi, biti potencijalno iznenađenje u oba takmičenja.

Nisu to pokazali rezultati protiv Rumunije (0:0) i Litvanije (2:0), već način na koji su ostvareni - glavni utisak prvih 180 minuta je utisak koji je nacionalni tim ostavio na terenu, a ne četiri osvojena boda.

Skrhan povredama ponajboljih igrača, nacionalni tim je možda izgubio pojedinačni kvalitet, ali ne i sistem koji su selektor i njegovi saradnici stvarali, kao ni spremnost da se ono što se postavi kao ideja u igri sprovede do kraja i na najbolji mogući način.

"Nastavljamo, ne vidim razlog da napravimo korak nazad. Bez kompleksa ćemo ući u meč sa Srbijom i pokušati da igramo fudbal. Igrači - to je bitno - prihvataju koncept i model rada, a očigledno je da im prija to", rekao je Tumbaković.

U oba meča nije bilo Stevana Jovetića, Adama Marušića, Marka Vešovića i Luke Đorđevića, Marko Janković je preskočio Rumuniju, Stefan Mugoša je dobio crveni karton u Ploeštiju. I nije bio kraj pehovima - nakon utakmice sa Litvanijom, Tumbaković je otkrio da su Stefan Savić i Žarko Tomašević igrali povrijeđeni, a da je Nikola Vukčević bio bolestan.

"Tražili su izmjene, izdržali su. Tomašević je jedva izdržao utakmicu u Rumuniji... Vukčević je imao temperaturu pred meč, a Janković je tražio da izađe. Trebalo je odugovlačiti, sačekati izmjene. Svaka čast momcima", dodao je selektor.

Savić je prije dvije noći odigrao 50. meč za Crnu Goru i postigao je peti gol.

"Ne treba biti euforičan. Osvojili smo četiri boda u dvije jake utakmice, naročito je bilo teško u Rumuniji, gdje je malo ko očekivao da ćemo odigrati taktički tako dobro. Najteže su utakmice u kojima unaprijed upišete bodove, ali smo protiv Litvanije odigrali zrelo, potpuno drugačije nego u Rumuniji i slavili", rekao je Savić.

Nakon dva kola Crna Gora je lider grupe jer ima bolju gol razliku od Srbije, a na ruku našem timu išao je i remi 2:2 između Srbije i Rumunije.

Rezultat u Beogradu nam odgovara jer nijedna ekipa nije uzela tri boda. Najvažnije je da za mjesec svi dođu na okupljanje. Nadam se da će se oporaviti Jovetić, Marušić i Vešović i da ćemo u najjačem sastavu igrati protiv Srbije i Litvanije.

Savić je u odsustvu Jovetića bio izvođač jedanaesterca. Uradio je to rutinski i otvorio vrata trijumfa nad Litvanijom.

"Pričao sam sa selektorom, pitao me da li sam spreman da preuzmem odgovornost kod penala. Rekao sam da jesam i srećan sam zbog gola - istakao je Savić koji je kasnije zamijenjen zbog povrede.

"Dobio sam udarac u list, ali nadam se da neću imati problema", kazao je Savić.

Janković: Prezadovoljni smo sa četiri boda iz dvije utakmice

Marko Janković je u ponedjeljak postigao debitantski pogodak u dresu Crne Gore. Pokazao je još jednom da je bitna opcija u koncepciji Ljubiše Tumbakovića.

"Ispunili smo cilj, htjeli smo da probamo da bez nekoliko igrača osvojimo bod ili uzmemo tri, ako se ukaže šansa. Sa četiri boda iz dva meča smo zadovoljni, a naročito pristupom i željom. Publika je mogla da bude zadovoljna i vidi reprezentativce koji su dali maksimum - rekao je Janković.

Janković nije igrao u Rumuniji, a protiv Litvanije je najavio da se vraća u formu poslije povrede butnog mišića.

"Bio sam skoro tri sedmice bez treninga, tek u posljednja dva-tri dana sam trenirao. Nije bilo idealno na fizičkom planu, kuburio sam pred kraj. Ali, dao sam gol i bilo je još nekoliko situacija. Međutim, najbitnije je da smo u službi ekipe - istakao je krilni napadač Partizana.

Filip Stojković je odradio odličan posao po desnom boku i učinio da se ne osjeti izostanak Adama Marušića.

"Drago mi je što smo dobro počeli Ligu nacija i srećan sam što nismo primili gol. Poslije dva kola smo prvi u grupi i zadovoljni smo zbog toga. Selektor nam je od prvog trenutka rekao da moramo dati maksimum, a i znamo da za reprezentaciju treba da se pruži i više od toga. To smo i uradili i mislim da smo zasluženo pobijedili", kazao je bek Crvene zvezde.

Bonus video: