Želimo fudbal a ne „orgije”

Današnji žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo značajniji za Crnu Goru nego ijedan ranije. Nažalost, ne iz fudbalskih razloga
47 komentar(a)
Navijači, Foto: Savo Prelević
Navijači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2015. 09:57h

Nacionalističke i rasističke orgije tokom meča Mladost - Kukeši opet su pokazale koliko je malo potrebno da se fudbalski spektakl pretvori u nešto sasvim drugo.

„Ubij šiptara”, skandirano je sa zapadne tribine, samo zbog što protivnički klub dolazi iz druge zemlje - u ovom slučaju Albanije.

Oponašanje majmunskih krika pratilo je i povremene dodire sa loptom brazilskih fudbalera Kukešija, samo zbog toga što imaju drugu boju kože - u ovom slučaju crnu.

Marta ove godine pod Goricom je prekinuta utakmica Crna Gora - Rusija jer je protivnički golman pogođen bakljom. Upadali su i drugi predmeti sa tribina, na sjeveru su se istovremeno tukli crnogorski i rusko-srpski navijači ujedinjeni pod nazivom „Pravoslavna braća”.

Jezivo je posljednjih mjeseci bilo i u okruženju - „dron” u Beogradu, „svastika” u Splitu...

Regionalne, nacionalističke, pa čak i blokovske podjele (Ameri i Rusi, Zapad i Istok) posljednjih mjeseci ne zaobilaze ni podgorički stadion, gdje necivilizovana masa koristi fudbalske utakmice za ispoljavanje mržnje.

Podgorica je, nažalost, postala mjesto u kome se gosti, na terenu i na tribinama, pa čak i domaći, normalni ljubitelji fudbala, ne osjećaju prijatno. Ne osjećaju se ni bezbjedno.

Sve su to razlozi zbog kojih je današnji žrijeb kvalifikacija za SP značajniji nego ijedan ranije.

Ne želimo rivale iz okrkuženja, ne želimo utakmice visokog rizika, ne želimo predstave koje su "više od fudbala" - ne želimo Srbiju, ne želimo Albaniju, ne želimo Hrvatsku...

Želimo Francusku, želimo Holandiju, želimo Škotsku, želimo Island...

Želimo da se u Podgorici igra fudbal - pa neka i izgubi Crna Gora, ali u fer i sportskoj borbi na terenu.

Bonus video: