Crna Gora u četvrtom šeširu, čeka nas težak zadatak

Tri vrlo jake selekcije, možda čak i evropske velesile, čekaće Crnu Goru na putu ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Tako je moguća grupa sa Njemačkom, Francuskom, Švedskom, možda recimo i sa Holandijom, Francuskom i Ukrajinom, ali i nešto lakša, npr. sa Velsom, Islandom, Sjevernom Irskom...
13 komentar(a)
Rusija 2018, Foto: Reuters
Rusija 2018, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2015. 15:12h

Očajni rezultati u posljednje dvije godine i strmoglav pad na listi Fife žestoko su smanjili euforiju i optimizam, pa Crna Gora s nikad manjim iščekivanjem dočekuje žrijeb kvalifikacija za jedno veliko takmičenje.

U Nacionalnom kongresnom centru Konstantin palas u Sankt Peterburgu sjutra u 17 sati biće određene grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2016. godine. Čak 14 mjeseci prije početka takmičenja (kvalifikacije kreću u septembru 2016), Crna Gora će saznati imena rivala.

Nema sumje, čeka nas paklen žrijeb - "sokoli" su, naime, smješteni tek u četvrtom šeširu. Umalo su dospjeli i u peti, ali su srećom, Estonija, Kipar i Letonija ostale iza na Fifinoj listi, koja je i kriterijum za određivanje grupa...

Tri vrlo jake selekcije, možda čak i evropske velesile, čekaće Crnu Goru na putu ka Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Tako je moguća grupa sa Njemačkom, Francuskom, Švedskom, možda recimo i sa Holandijom, Francuskom i Ukrajinom, ali i nešto lakša, npr. sa Velsom, Islandom, Sjevernom Irskom... Izvjesno je samo da Crna Gora ne može da se sastane sa Turskom, Slovenijom, Izraelom, Republikom Irskom, Norveškom, Bugarskom, Farskim Ostrvima i Estonijom, koje su takođe u četvrtom šeširu.

Kako god, pred Crnom Gorom je težak put. Na Mundijal u Rusiji idu samo prvoplasirane selekcije iz devet grupa, dok će osam najboljih drugoplasranih igrati baraž. Najgori drugoplasirani otpada...

Mnogo teži sistem nego u tekućem ciklusu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, gdje na završnicu idu dva vodeća tima i grupi i najbolji trećeplasirani, dok ostalih osam trećeplasiranih igraju baraž.

Još je nepoznato i u kakvom će timu Crna Gora igrati naredni ciklus kvalifikacija, da li će se oprostiti neki od nosilaca igre u minulih sedam godina, poput Vučinića i Baše. Kako god da bude - Crnu Goru čeka težak put, mnogo teži nego u tekućem ciklusu, u kojem su šanse već izgubljene, mnogo prije kraja kvalifikacija.

Kako je objavljeno na sajtu FSCG, Crnu Goru će na žrijebu u Sankt Peterburgu predstavljati generalni sekretar Momir Đurđevac, trener golmana u stručnom štabu "A" selekcije Dragoje Leković i rukovodilac međunarodnog odjeljenja Milovan Đukanović.

Ukupno 52 reprezentacije biće raspoređene u devet grupa, od kojih će sedam grupa imati šest timova, a dvije grupe po pet selekcija.

Na zahtjev Uefe reprezentacije Njemačke, Engleske, Španije, Italije, Holandije i Francuske biće žrijebane u grupe sa šest selekcija.

Prvi šešir: Njemačka, Belgija, Holandija, Portugal, Rumunija, Engleska, Vels, Španija, Hrvatska.

Drugi šešir: Slovačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Češka, Francuska, Island, Danska, Bosna i Hercegovina.

Treći šešir: Ukrajina, Škotska, Poljska, Mađarska, Švedska, Albanija, Sjeverna Irska, Srbija, Grčka.

Četvrti šešir: Turska, Slovenija, Izrael, Republika Irska, Norveška, Bugarska, Farska Ostrva, Crna Gora, Estonija.

Peti šešir: Kipar, Letonija, Jermenija, Finska, Bjelorusija, Makedonija, Azerbejdžan, Litvanija, Moldavija.

Šesti šešir: Kazahstan, Luksemburg, Lihtenštajn, Gruzija, Malta, San Marino, Andora.

Bonus video: