Odlučila UEFA: Hrvatima oduzet bod, dva meča bez publike

26 komentar(a)
Hrvatska - Italija, Foto: Reuters
Hrvatska - Italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.07.2015. 15:57h

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) oduzela je Hrvatskoj jedan bod u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, zbog incidenta 12. juna u Splitu, kada je na travnjaku stadiona Poljud, uoči kvalifikacione utakmice između Hrvatske i Italije, utisnut ogroman kukasti krst.

Uefa je, takođe, odlučila da će Hrvatska naredna dva meča kao domaćin igrati bez prisustva publike, a nacionalni savez (HNS) kažnjen je novčano sa 100.000 eura.

HNS navodi da u saopštenju Disciplinske komisije UEFA stoji kako je kazna izrečena zbog "rasističkog ponašanja", te da je dobio najtežu kaznu od svog osnivanja.

UEFA je, takođe, naložila da Hrvatska preostale utakmice u kvalifikacijama ne može da igra na splitskom stadionu Poljud.

Hrvatska je zbog izgreda huligana na utakmici Italija - Hrvatska u Milanu u novembru prošle godine kažnjena zatvaranjem jedne tribine i sa 80.000 eura, a zbog rasističkog ponašanja navijača na susretu Hrvatska - Norveška igranjem pred praznim stadionom i sa 55.000 eura.

Uprkos oduzimanju jednog boda, reprezentacija Hrvatske ostala je vodeća u H grupi kvalifikacija za EP sljedeće godine u Francuskoj.

Hrvatska sada ima 13 bodova, jedan više od drugoplasirane Italije i tri od trećeplasirane Norveške.

Bonus video: