Crna Gora može i na EURO, ali i u Ligu D

Takav sistem ispadanja je napravljen zato što u jednoj grupi igraju tri selekcije - u grupi 1 su Izrael, Škotska i Albanija. U određivanju najslabije trećeplasirane selekcije uzimaju se u obzir samo rezultati postignuti u duelima sa prvom i drugom ekipom u grupi, dok se brišu bodovi iz mečeva sa posljednjeplasiranim timom
131 pregleda 13 komentar(a)
Crna Gora Litvanija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora Litvanija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2018. 11:47h

U posljednji novembarski ciklus utakmica u C Ligi nacija, reprezentacija Crne Gore ulazi i kao kandidat za prvo mjesto u grupi i za ispadanje u najniži rang!

Nakon četiri kola grupe 4, Crna Gora je na drugom mjestu sa bodom manje od Srbije, a bodom više od Rumunije, sa kojima se sastaje 17. novembra u Beogradu, te tri dana kasnije u Podgorici. Matematika je takva da bi naša selekcija sa šest bodova izborila plasman u viši rang (Ligu B) i u plej-of za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Četiri boda bi vjerovatno bila dovoljna za drugo mjesto, kao i tri - pod uslovom da se osvoje u duelu sa Rumunijom. Moguće da bi pobjeda ili nad Srbijom ili Rumunijom, te remi ili u Beogradu ili u Podgorici u posljednjem kolu, bili dovoljni za prvo mjesto, ali bi u tom slučaju Srbija i Rumunija morali da izgube makar po dva boda protiv otpisane Litvanije na domaćem terenu.

Ako, s druge strane, momci Ljubiše Tumbakovića u preostala dva meča osvoje tri boda ili manje, vjerovatno će na kraju osvojiti treće mjesto u grupi 4.

Kako, međutim, može da se dogodi da Crna Gora u narednom ciklusu Lige nacija bude član Lige D, kada u niži rang ide najslabija ekipa iz grupe, što će, već je poznato, biti Litvanija? Tako što iz Lige C u Ligu D ispada i jedna od četiri trećeplasirane ekipe.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Takav sistem ispadanja je napravljen zato što u jednoj grupi igraju tri selekcije - u grupi 1 su Izrael, Škotska i Albanija. U određivanju najslabije trećeplasirane selekcije uzimaju se u obzir samo rezultati postignuti u duelima sa prvom i drugom ekipom u grupi, dok se brišu bodovi iz mečeva sa posljednjeplasiranim timom.

Crna Gora iz dva meča sa Srbijom i Rumunijom ima samo bod, dok je šest osvojila pobjedama nad Litvanijom.

Da bi izbjegla najgori mogući rasplet, crnogorska selekcija u posljednja dva kola mora da ostvari dobre rezultate i protiv ekipa, koje su joj, u ovom trenutku, konkurenti za prvo mjesto u grupi, kako ne bi zavisila od drugih rezultata.

U grupi 1, Albanija i Škotska imaju tri boda, uoči međusobnog duela u Skadru. Škoti imaju i meč sa Izraelom kod kuće.

Standings provided by Sofascore LiveScore

U grupi 2, Mađarska je treća sa četiri boda, ali je tri osvojila protiv Grčke. Estonija ima bod, a čekaju je do kraja mečevi sa Grčkom i Mađarskom u gostima.

Standings provided by Sofascore LiveScore

U grupi 3, Kipar ima četiri boda, ali je sve bodove osvojio protiv Slovenije, koja je posljednja sa jednim bodom. Kipar dočekuje i Norvešku i Bugarsku. Slovenija igra kući sa Norveškom, a u posljednjem gostuje Bugarskoj.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Bonus video: