„Đavoli” spremni za još jednu evropsku bajku

3 komentar(a)
Mladost, Foto: Danilo Mitrović
Mladost, Foto: Danilo Mitrović
Ažurirano: 16.07.2015. 08:44h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Tirana - Prije dva ljeta su eliminisali mađarski Videoton i slovačku Senicu, prošle sedmice su ovoj respektabilnoj listi dodali i azerbejdžanski Nefči, ali su svaki put bili apsolutno svjesni svoje uloge i pozicije na evro-mapi.

Tu ulogu je najbolje objasnio Luka Pejović:

"Teško da ekipa iz Crne Gore može da bude favorit u bilo kom evropskom meču, a kamoli da podcijeni nekog rivala".

Fudbaleri Mladosti igraju večeras u Tirani protiv albanskog Kukešija prvu utakmicu 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope (19.30 sati) i ponovo su svjesni gdje im je mjesto i kakva im je startna pozicija, bez obzira što je naredni rival najmanje atraktivan od svih koje su eliminisali do sada.

"Kukeši je tim za respekt, a kako da ne bude - imaju šest Brazilaca u timu, trener im je Brazilac, tu je Hrvat Pejić, dobar napadač. Mladost je, s druge strane, jedini tim iz Crne Gore koji je ostao u kvalifikacijama za Ligu Evrope, knjiga je spala na jedno slovo. Protivnik nam je vrlo ozbiljan tim i pokušaćemo da se nadigravamo", ističe Pejović.

Iz uloge apsolutnog autsajdera „crveni đavoli” su pisali evropske bajke, pokušaće da to urade još jednom. Posebno zbog toga što ni današnji rival nije evrpski „liliputanac”.

Jer, dok su Podgoričani prije dva ljeta ispisivali najljepše stanice klupske istorije, Kukeši je napravio korak više - Albanci su stigli dok 4. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, takozvane plej-of faze, gdje su konačno zaustavljeni od turskog Trabzonspora.

Tadašnji Kukeši, doduše, nema mnogo toga zajedničkog sa današnjim, „brazilskim”, ali nema ni Mladost, koja je promijenila gotovo kompletan tim. Jedan čovjek je, međutim, ponovo tu - trener Nikola-Peco Rakojević.

"Očito da trener Rakojević ima šmeka za evropske utakmice, samo tako mogu da objasnim činjenicu da je Mladost i sa različitim timom ponovo aktuelna u Evropi", dodaje Pejović.

"Moramo da budemo zahvalni i prethodnom treneru, Aleksandru Nedoviću, koji je bio sa nama cijele prošle sezone, osvojili smo Kup, tako da i njemu idu velike zasluge".

Nakon tri sata vožnje, fudbaleri Mladost stigli su juče oko 14 časova u Tiranu i smjestili se u hotel „Šeraton” - tik uz stadion „Ćemal Stafa”, na kojem su sinoć u vrijeme odigravanja utakmice (19.30) odradili jednočasovni trening.

Optimizam je provijavao iz redova pobjednika Kupa Crne Gore, igrači vjeruju u još jedan podvig.

"Želimo da idemo još dalje, zašto da ne? Prošli smo Nefči, koji je jako kvalitetan tim, nema razloga da ne vjerujemo da ćemo proći ekipu Kukešija, ili Kuksija, kako je zovu u Albaniji", kaže golman Mileta Radulović.

Mladost je oslabljena - nema Lagatora, koji se povrijedio u Bakuu i još nije spreman, nema suspendovanog beka Miloša M.Radulovića, a pod znakom pitanja je i nastup Luke Mirkovića, koji će vjerovatno ostati na klupi.

I dok Rakojević i dalje može da sastavi prvih 11 koji će parirati Kukešiju, najveći problem predstavlja činjenica što su povrede suzile izbor na klupi.

Bez obzira na sve, Podgoričani obećavaju borbu.

"Rasterećeni smo jer smo prolaskom u 2. kolo već ispunili cilj. Sve nam se vratilo za trud i rad po paklenim vrućinama. Ali, nećemo da se zadovoljavamo, pokušaćemo da napravimo još jedan korak", ističe kapiten Mileta Radulović.

Taktička bitka u Tirani

Fudbaleri Mladosti spremni su za borbu, ali su svjesni da samo to neće biti dovoljno…

"Uzalud se borite ako taktički ne odradite posao kako treba. Nismo dobro upoznali Kukeši, to nije ni moguće jer su promijenili tim u odnosu na prošlu sezonu. Upozvavaćemo ih u hodu, kao što je to bio slučaj sa Nefčijem i što ih brže snimimo i prilagodimo se, biće bolje po nas", kaže trener Nikola Rakojević.

Razliku između domaćih i evropskih mečeva otkriva golman Mileta Radulović:

"Tehničke greške se dešavaju i one su sastavni dio fudbala, ali taktičke greške su na ovom nivou neoprostive. Ako želimo dobar rezultat, moramo taktički da odradimo besprekoran posao. Protiv Nefčija smo takve greške sveli na minimum, zato smo prošli", kaže Radulović.

Ćemal Stafa - spomenik fudbala

Mladost će protiv Kukešija igrati u Tirani, a ne u Kukešu, jer stadion tima sa sjevera Albanije ne zadovoljava Uefine standarde. Albanski novinari kažu da je razlika u ambijentu tolika da će se Podgoričani večeras na stadionu „Ćemal Stafa” osjećati skoro kao da igraju na neutralnom terenu.

Očekuje se, naime, da će u Tiranu doputovati svega tri do četiri hiljade navijača Kukešija, a da će dvije trećine stadiona ostati prazno.

„Ćemal Stafa” je stari stadion u centru Tirane, sagrađen davne 1930. godine. Ime je dobio po albanskom narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata. Dugo je bio dom reprezentacije Albanije, koja u posljednje vrijeme igra na novom stadionu u Elbasanu.

Iako je i dalje matični stadion triju timova iz glavnog grada Albanie - Partizanija, Tirane i Dinama, „Ćemal Stafa” ima status svojevrsnog spomenika albanskog fudbala...

Bonus video: