CAS poručio Srbiji: Uefa je morala da vas izbaci!

Arbitražni sud je naveo i da krivac nije Fudbalski savez Srbije
35 komentar(a)
Srbija - Albanija, Lorik Cana, Foto: Reuters
Srbija - Albanija, Lorik Cana, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2015. 16:44h

Arbitražni sud u Lozani (CAS) poslao je obrazloženje na 120 strana Fudbalskom savezu Srbije (FSS) nakon što je donio odluku da utakmica Srbija - Albanija bude registrovana pobjedom 3:0 za goste.

Srbija je prošla kako je prošla najviše zbog istorije sličnih incidenata onom kada su navijači uletjeli na teren stadiona u Humskoj i počeli da se tuku sa albanskim fudbalerima.

CAS je poručio FSS da je Uefa čak trebala i da ga izbaci iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

"Postupci srpskih navijača se ne mogu tolerisati i po svemu bi bilo potpuno adekvatno i proporcionalno da se primijene mnogo strože kazne nego što je izgubljena utakmica, a to je diskvalifikacija sa trenutnog Euro takmičenja, pogotovo imajući u vidu višestruke prekršaje", stoji u tačkama 125 i 126.

U tački 128 CAS navodi da su poređenja sa kaznama iz mečeva Italija - Hrvatska, Bugarska - Hrvatska, Rumunija - Mađarska, Ekvatorijalna Gvineja - Gana, potpuno nevažni i nisu ni slični pa da zbog toga odbija zahtjev FSS za smanjenje kazne, a u tački 129 da nema razloga da se suspenduje oduzimanje tri boda Srbiji", prenose beogradski mediji.

Arbitražni sud je potom i naveo da krivac nije Fudbalski savez Srbije.

"Ova odluka ne bi trebalo da bude smatrana kao prekor trenutnom rukovodstvu, osoblju i igračima FSS. Oni su u veoma nesrećnoj poziciji u kojoj treba da se bave, bez imalo svoje krivice: 1. Dijelom zbog svojih navijača koji spadaju u jednu od najopasnijih grupa huligana u današnjem evropskom fudbalu; 2. Nedostatkom državnog zakona - kako je navela strana koja tuži, a strana koja odgovara to nije opovrgla - što bi moglo da dozvoli FSS da, na preventivnoj bazi, zabrani ulaz na stadion potencijalno nasilnim navijačima; 3. Posljedicama eksplozivne političke situacije koja je na Balkanu već neko vrijeme, a posebno posljednje dvije decenije", naveo je CAS.

Bonus video: